2011. május 17., kedd

Mindent a szemöldökről 3. rész

Tartós szemöldökfestés otthon

Ha unod, hogy naponta színezned kell a szemöldököd és nem akarsz minden reggel ezzel foglalkozni, vagy ha az eredetinél sokkal sötétebb/világosabb árnyalatúra festetted a hajadat, amihez képest a szemöldököd színe túlságosan elüt, akkor a tartós szemöldökfestés számodra a megoldás. Tartós szemöldökfestést bármelyik kozmetikában kérhetsz, de ha van egy kis kézügyességed, akár otthon is megcsinálhatod, te magad. 

A tartós szemöldökfestés előnyei:
 - a festék nem kenődik el a nap folyamán
- vízálló
- hetekig tart (1-3 hét)
- ha otthon csinálod: gazdaságos

Amire szükséged lesz:
- egy kicsi tál/tégely (lehet műanyag, üveg, vagy porcelán, de ne fémből készüljön!)
- tartós szemöldökfesték (erről később bővebben)
- hidrogén peroxid (becenevén: oxi)
- egy régi ecset
- tonik
- esetleg: fogpiszkáló, fültisztító pálcika és vattakorong.

A tartós szemöldökfesték fodrászkellékesben biztosan, sőt néhány drogériában is beszerezhető, illetve a felvitelhez szükséges eszközöket (pálcikát), vagy akár komplett készletet is lehet venni. 
Különböző minőségű és árú szemöldökfestékek léteznek, én a Refectocil nevű-t szoktam venni (800-1300 Ft). Ez a festék viszont csak a meglévő szőrszálakat festi be, a bőrt nem. Ha mégis, akkor az nagyon hamar, teljesen kikopik. (Esetemben legalábbis.)

Ez azért jó, mert nagyjából nulla az esélye annak, hogy elrontod a szemöldökfestést, hiszen, a formáját nem tudod elrontani/változtatni, csak a színét és talán kicsit a dússágát is növelheted optikailag. Rossz hír viszont, hogy ez a festék a nagyon ritka szemöldökű lányoknak nem megoldás, nekik még emellett is szükségük lehet a mindennapos színezésre, de már egyszerűbb és gyorsabb lesz az a folyamat is. 

Ha rászántad magad a dologra, már csak azt kell kitalálnod, hogy milyen színű festéket vegyél.
Csináltam egy kis táblázatot, ami segíthet a választásban:  

Hajszín
Szemöldökszín
Platinaszőke, világos szőke
Taupe, világos barna, esetleg középbarna
Hamvas szőke, világos barna
Hamuszín, Taupe (barnás szürke), világosbarna, vagy középbarna
Aranyszőke, sötétszőke
Középbarna
Vörös
aranybarna, vagy vörösesbarna
Sötétbarna
Sötétbarna
Fekete
Sötétbarna, szürkésfekete, fekete

Fontos! Ha jelentősen megváltoztatod a hajad színét, akkor bizony változtatnod kell a szemöldököd színén is, de azért itt se ess túlzásokba! 1-2 árnyalattal sötétebbet, világosabbat választhatsz, de ne akarj sokat változtatni rajta, mert csúnya lenne, ha a festés után kinövő, eredeti színű szálak nagyon elütnének a szemöldököd festett színétől.

Tudom, sokan hajfestékkel festik a szemöldöküket. Általában ebből semmi baj nem szokott származni, de azért én nem ajánlom. Nem azért, mert a szemöldökfesték gyártó cégeket akarom profithoz juttatni, csak egyszerűen óvatos vagyok. Tudjuk, hogy ha a hajfestékek szembe kerülnek, vakságot is okozhatnak, de ha azt nem is, egy jó kis gyulladást mindenképpen! Talán feleslegesen aggódom, de úgy gondolom, nem kellene játszanunk ilyesmivel, ráadásul nem nagy kiadás és hónapokig, évekig elég egy (15 ml-es) tubus.
A szemöldökfestékek mellé mindenképpen venned kell oxit is. Vehetsz 3, 6 illetve 9%-osat is, a legjobb, ha megkérdezed az eladót, hogy az adott festékhez melyik való, illetve ő melyiket ajánlja.

A lépések: 

A használati utasításban általában jól le van írva, hogy mit és hogyan kell csinálni, de biztos ami biztos, leírom nektek, hogy én hogy csinálom. 

1. A szemöldöködet formázd meg, az arcodat radírozd le, tisztítsd meg, és töröld át tonikkal. Ügyelj arra, hogy a szemöldöködön és a környékén is fuss át a (lehetőleg alkohol tartalmú) tonikkal. 

2. Fogd a kis tálkádat és nyomj ki a festékből bele egy keveset (változó, hogy az egyes márkák mennyit javasolnak!). Kb. ugyanakkora mennyiséget adj hozzá az oxiból is (itt is változó, hogy az egyes leírások mit ajánlanak) és keverd össze a kettőt egy fogpiszkálóval, hogy kenhető masszát kapj. 

3. Egy régi, kis fejű ecsettel (nem lesz egyébként baja az ecsetnek a művelet után sem, de azért biztos, ami biztos!), vagy a dobozhoz mellékelt spatulával vidd fel a krémet a szemöldöködre. 

4. Hagyd hatni a festéket. A hatóidő márkától és a szín mélységétől is függ, lehet 5, de akár 20 perc is. A használati utasítás segít!

5. Végül, ha letelt az idő, egy vattakoronggal töröld le a maradék festéket. Hogy lemosod –e vízzel is, vagy megnedvesíted a korongot, az már nem oszt nem szoroz a színt illetően, úgy csináld, ahogy neked kényelmes.  

Kész! :) 

És ami még fontos:

- Ha kezdő vagy, egyszerre csak egy szemöldököt fess be és ügyelj arra, hogy mindkét szemöldökön azonos ideig hagyd hatni a festéket! 

- Ha olyan festéket választottál, ami nem fogja meg a bőrt, akkor nem kell annyira vigyáznod a felvitelnél, a lényeg, hogy minden szálra kerüljön a festékből. Ha viszont a bőrt is színező festékkel dolgozol, akkor mindenképpen pontosan és gondosan vidd fel a krémet a szemöldöködre! 

- Ha kicsit kiszaladtál a vonalból, egy tiszta fültisztító pálcikával eltávolíthatod a felesleget, korrigálhatod a vonalát. 

- A festés előtt ne kend be az arcod krémmel, és ne legyen zsíros a sminklemosótól se, mert akkor nem lesz hatékony a festés. A szemöldöknek száraznak és zsírmentesnek kell lennie!

Azt hiszem, mindent elmondtam, ami fontos lehet, ha valamit kihagytam, kérdezzetek rá nyugodtan! :)

21 megjegyzés:

  1. Jaj ez nagyon jó, hogy leirtad.:)Már eddig is gondolkoztam rajta és most még inkább..de én annyira félek, hogy túl sötétet választok és el fog ütni a fejemtől/hajamtól:S

    VálaszTörlés
  2. :)pont ezt a márkát használom én is a szemöldökömre!És még semmi gondom nem volt vele!

    VálaszTörlés
  3. Juj:) de örülök ennek a posztnak:)
    Lollynál olvastam h ő pl hajfestékkel csinálja...én kipróbálnám, csak nem tudom, mit csinálok, ha lerohad a fejem:D:D

    VálaszTörlés
  4. Nekem se rohadt le :DD de amúgy ez a kifejezetten szemöldökfesték sem rossz ötlet, csak ugye olyan árnyalatú, mint a hajam biztosan nincsen belőle, úgyhogy marad a hajfesték :D

    VálaszTörlés
  5. Nektek tényleg bírja 1-3 hétig? Mert nekem ha kozmetikus csinálja, akkor sem bír 4 napnál többet. Van valami titok ebben is?

    VálaszTörlés
  6. Lolly: Igen, nálad nehezebb a helyzet! :)

    Nekem is csak kb. 1-1,5 hétig bírja.

    VálaszTörlés
  7. Ilyet szerettem volna venni, de ha nem fogja meg a bőrt az nekem alapból már nem is jó. Tudnál/tudnátok nekem mondani egy jó pesti fodrászkellékest? Valami könnyen elérhetőt?
    Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  8. Én vidéki vagyok, ezért sajnos nem tudok segíteni...

    VálaszTörlés
  9. Hol kaphatok hidrogén peroxidot?

    VálaszTörlés
  10. nekem csak az lenne a kérdésem, hogy nem tudja-e valaki, hogy hol kapok lapos fogpiszkálót? Köszi

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!:)

    Azt szeretném megkérdezni, hogy vaalki nem tudja-e véletlen, hogy miért van az, hogy az eredetileg "korom fekete" szemöldökömet egyik márkájú(Refectocil, JimJam,...) szemöldök festék sem akarja befogni? Kikevertem őket 3,6,9,12%os oxval..Egyik esetben sem fogta be:( Amit azért nem értek, emrt kozmetikusomnak sikeül mindig..csakhát 1 hétig marad fent és 1500 ftot elkér érte..és így jobban örülnék, ha meg tudnám ezt itthon is oldani:) Tőle emg eléggé ciki lenne ezt megkérdezni:)

    Előre is köszi a segítséget:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia hasonló problémával küzdök... (csak nálam a kozmetikusomnál sem fogja be a festék) ezért most azt találtuk ki, hogy először simán kiszőkítjük és aztán kezdjük el festeni.
      Remélem tudtam segíteni.

      Törlés
  12. Hello!Érdeklődnék,hogy hány százalékos oxigenta szükséges egy szemöldök festéshez?Előre is köszi a választ!Üdv:Melinda

    VálaszTörlés
  13. Szia! Ezt a márkát bármelyik fodrászkellékesnél lehet kapni? Csak mert én szegedi vagyok és nem tudom hogy itt van-e ilyen. Előre is köszi a segítséget :)

    VálaszTörlés
  14. segítsetek légyszi! fekete festékhez hány %-os oxi kell?

    VálaszTörlés
  15. A hajfesték felbontás után is felhasználható?
    Melyik az a szemöldök festék típus, ami a bőrt is színezi nem csak a szálat?

    VálaszTörlés
  16. Sziasztok, engem is erdekelne, hogy melyik az a tipus ami a bort is szinezi?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én a Verona Henna Proseries barna árnyalatát próbáltam ki, és a bőrömet is befogta, csak nem teljesen. Én is fodrászkellékesben vettem, és a dobozában van oxi és az a kis spatula szerűség is. Egyszerű felvinni vele, bár én eléggé bénázta vele.:)

      Törlés
    2. Szia! Én a Verona Henna Proseries barna árnyalatát próbáltam ki, és a bőrömet is befogta, csak nem teljesen. Én is fodrászkellékesben vettem, és a dobozában van oxi és az a kis spatula szerűség is. Egyszerű felvinni vele, bár én eléggé bénázta vele.:)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...