2014. szeptember 17., szerda

Hol a határ? - Sminkes leltár


Egy ideje kezdtem azt érezni, hogy túúúl sok sminktermékem van. Az utóbbi hónapokban nem igazán fogtam vissza magam, már ami a vásárlást illeti, és azt vettem észre, hogy egyre több tárolóra van szükségem, egyre inkább gyűlik a tesztelnivalók kupaca (a frissen zsákmányolt termékek tesztjei pedig egyre inkább tolódnak, mert a régebben zsákmányolt sminktermékek tesztelésével foglalkozom) és hiába fogyogatnak el a dolgok, a sminkkollekcióm kezd durva méreteket ölteni.

Mivel a sminkelés a szenvedélyem, ez a hobbim, ráadásul beauty blogger is vagyok, több sminktermékem van, mint egy átlagos nőnek. 

Egyrészt, mert minden hónapban meglepem magam ezzel-azzal - a sminkvásárlást egyfajta jutalomnak tekintem magamnak magamtól ( tudjátok, mert megérdemlem :P) -,  másrészt mert annyi inger éri az embert manapság (blogok, YT videók, TV reklámok, sajtóközlemények), hogy ha nincs is szüksége egy-egy újabb rúzsra vagy szemhéjpúderre, egyszerűen elcsábul...én is. 

A lényeg, hogy tudtam, hogy elég sok sminktermékem van, de csak tegnap ébredtem rá igazán, hogy mennyi az annyi.
 
A napokban ugyanis találtam egy videót a YT-n, ahol a vlogger arról beszél, hogy szeretné egy kicsit kiszanálni a sminkkészletét, mert úgy érzi, hogy jóval több sminkterméke van, mint amennyi szerinte ideális lenne. 

A videóban tételesen összeszámolta hány pirosítója, alapozója, korrektora stb. van, ezeket a számokat fel is írta, majd listát írt arról is, hogy szerinte hány darab lenne az ideális egy-egy terméktípusból. Mondanom sem kell, megdöbbentően nagy számokat is tartalmazott a listája! Akkor jöttem rá, hogy egy ilyen sminkes leltárt én is csinálok, hogy tisztán lássak.

Nos, tegnap én is leültem a sminkes tárolók elé és minden egyes terméktípusból megszámoltam, hogy mennyi lapul itt-ott.

A végeredmény...sokkoló. Legalábbis számomra. Feketén fehéren ott állt a papíron, hogy ez már túúúl sok. Jóval több, mint amennyire ténylegesen szükségem lenne és jóval több, mint amennyit tényleg el is tudok használni a következő...mondjuk 10 évben. Egyszerűen nincs annyi arcom, amennyire ezt a mennyiséget el lehetne kenni!

Arról nem beszélve, hogy össze sem merem számolni, hogy mindez mennyibe került, mert biztosan szívrohamot kapnék! Persze sok mindent kaptam ajándékba, tesztelésre, de akkor is...

Éppen ezért a közeljövőben nagytakarítást tartok a fiókokban és mindentől megszabadulok, ami nem kedvenc, amit valamiért nem szeretek, vagy ami ellen bármilyen ellenérvet fel tudok hozni. Továbbá azt is megfogadtam, hogy mostantól 5x is meggondolom, hogy mit veszek meg, mert ez így nem mehet tovább!

 Íme a lista:


Az ideális oszlop számainak megadásakor figyelembe vettem, hogy télen-nyáron más színű a bőröm, hogy mennyire vagyok függője az adott terméktípusnak, illetve a szavatossági időket is igyekeztem figyelni.
A rúzsok, a pirosítók és a szemhéjpúderek esetében talán egy kicsit engedékenyebb voltam, de ezeket a számokat is lehetne még csökkenteni...  

Az ecsetek száma egyébként annyira nem rémít meg, azon nem vagyok annyira kiakadva, elvégre az alapdarabokból nem árt, ha van több, de ennyi ecsetre azért nincs szükségem, az biztos.

15 megjegyzés:

  1. Én is nemrég számolgattam össze a sminkcuccaimat, bár a Tiédhez képest elenyésző mennyiség, de leesett az állam. Jó sok olyan darab is előkerült, amiket már el is felejtettem. Van minden "kategóriában" néhány kedvenc, amiket sűrűn használok, azokta megtartottam, a többi blogsale-re lett bocsájtva, fáj is értük a szívem meg nem is, de tényleg feleslegesek, annyit nem sminkelek, hogy elhasználjak mindent (arról nem is beszélve, amiket csak hirtelen felindulásból, mert limitált/akciós/ilyen színem még nincs/írok róla tesztet kifogásokkal vettem meg). A pirosítóid és a mono szemhéjpúderek száma nem semmi!

    VálaszTörlés
  2. Hát ez valóban szép kis gyűjtemény :) Én már rájöttem, hogy nekem szigorúan a minél természetesebb sminkek állnak jól, így aztán sikerült lecsökkenteni a készletet egy alapmennyiségre, pont azért, mert tudtam, hogy teljesen feleslegesen áll nálam a csillió színes szemhéjpúder. Na jó, nem igaz, még így is kb. 2x annyi szemfestékem van, mint amennyit jogosnak tartanék. Még egy primer kéne, meg pár műszempilla, a biztonság kedvéért. De az a 45 pirosító :D :D
    Körömlakkok terén viszont ajajj, már számolni sem merem (150-200 darabom lehet).

    VálaszTörlés
  3. Én is mindig elképedve nézem a youtube-os videoóat, ahol bemutatják a sminkkollekciójukat. Hihetetlen az a mennyiség... Bár tényleg annyira fölösleges, mert a fel csak megromlik. Sokan szerintem nem veszik figyelembe a szavatosságot, pedig hát a sminktermékeknek is van. Mostanában nagyon sok szépségápolással kapcsolatos dolgot szeretnék kipróbálni, de próbálom magam visszafogni és csak akkor venni újat amikor a másik igencsak fogyóban van. Hasznos kis bejegyzés, és érdemes tényleg készíteni egy leltárt. :)

    VálaszTörlés
  4. Teljesen egyetértek, néha nem árt átnézni a készleteinket, mert lehet benne romlott/utált termék, az pedig miért álljon tovább a fiókban? Szerintem nem is durva a listád, egyedül a pirosítóknál és rúzsoknál kerekedett ki a szemem, a 4 db bronzosító nem sok, én azt nem is csökkenteném. A 7 db szemceruza nekem még kevés is :) A szemhéjpúderekkel/pigmentekkel mi a terved?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kérdés...elvileg 61 darabtól kéne megszabadulnom...valószínűleg egy részük Blog Sale-re kerül, és néhánynak biztosan örülnének a barátnőim is, de az sincs kizárva, hogy (amennyiben nem zavar Titeket, hogy egyik-másik kipróbált) kisorsolok egy párat itt a blogon.

      Törlés
    2. Engem nem zavarna. :) :P
      Én is a múltkor ajándékoztam nővéremnek, barátnőimnek pár palettát, mert nem bírja a szemem a potyogós festékeket, és nincs értelme, hogy tovább porosodjanak nálam az ilyen kencék. Körömlakkot is ajándékoztam, amiket nem használok/hasonló színem van. Azóta is hallgatom, egyik-másik darabot hogy szeretik. :)

      Törlés
  5. Én is láttam már ezt a listázást, de most már ideje megcsinálni. Múltkor elszégyelltem magam, mert míg eddig egy fiók is bőven sok volt, most még egyet ki kellett rámolni, mert a rúzsok már nem fértek el, plusz a mindennapos dolgokat is egyre problémásabb volt megtalálni. Mondjuk rúzs az nem gond, mert inkább a feltűnőbb ajkakat preferálom (jobban is áll, és kevesebbet is kell szutyakolni a sminklemosással :D), de mondjuk szemfestékek fele is elég lenne. Most, hogy két helyen lakok, és nem akarok átlag cipekedni, ezért biztos jobban rákényszerülök a kevésbé kedvelt darabokra, de így se hiszem, hogy maholnap ennek zöme elfogy.

    VálaszTörlés
  6. No igen, nem árt ha az ember lánya kicsit realistábban tekint a készletére.
    Az szerintem is teljesen természetes, hogy jóval több dekorkozmetikumunk van, mint egy magát nem vagy alig sminkelő nőnek.
    Nálam is egész jól felduzzadt a készlet, bár azért messze vagyok még a fenti számoktól :) Viszont most elhatároztam, hogy amennyire tudom, lecsökkentem a sminkek (főleg a nem használt termékek) számát: amit lehet eladok vagy elajándékozok.
    Mivel úgyis kíváncsiak vagyok egy-egy újdonságra, nem tudom megállni, hogy semmit vagy alig valamit vásároljak, de ha nincs túl nagy felhalmozott készletem és alaposan átgondolom, akkor mégsem lesz akkora lelkiismeret furdalásom :)
    Persze a körömlakkokkal már más a helyzet, bár ezek számát is sikerült csökkenteni az utóbbi időben, de itt mindig van utánpótlás is bőven :)

    VálaszTörlés
  7. Én pont a hétvégén vágtam egy kis rendet a készletben/előrébb kerültek az őszi téli darabok/, szerencsére csak egy két dolgot kellett kidobni.. Nekem nincs ennyi kencém, bár anyám szerint az is sok ami van. Mondja ő ezt a szemcerka, pirosító, szájfény komlójával, hát ahhoz képest a nemlétező kutyámnak is több cucca van. :D De ez a listázás jó dolog és nem csak ebben a témában. ^^

    VálaszTörlés
  8. Én szerencsére a blogolás mellett is megtartottam a mértéket és csak olyan dolgaim vannak, amiket használok rendszeresen és szeretek is, néha van, hogy heteket-hónapokat gondolkodom egy terméken, hogy megvegyem-e :D

    VálaszTörlés
  9. Atyaég, ez aztán tényleg tekintélyes lista o.O Csodás dolgaid lehetnek, de én megakadtam a 45 pirosítónál :D felsorolni nem tudok 45 félét, nem hogy legyen annyim. Meg a rúzsok, meg a szemhéjpúderek, meg az ecsetek woow. Én is épp' nagy szanálásban vagyok, alig várom, hogy minden amiben már csak kevés van kimenjen a dobozból, annyira megnyugtató tud lenni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Bár én még csak most kezdem, már alig várom, hogy kiürüljön egy-egy kis tároló, vagy egy polc és szellősebb legyen a fiók. :) A pirosítóknál egyébként az történt, hogy ha valamelyik márka nagyon bejött, kb. megvettem szépen lassan az összes színt. Ezért van 5 különböző színű Max Factor, 5 Bourjois, 5 Milani, 3 Sleek, stb.

      Törlés
  10. 60 ruzs? Minek bazmeg? Ugyis ocsmany marad apofad, hiaba kensz ra minden szart.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korábban talán sikerült volna elrontanod a kedvemet egy ilyen hozzászólással, de mára már megtanultam kezelni ezeket a helyzeteket. Nem tudsz olyat mondani, ami bántana. :)

      Nem is mennék bele abba, hogy mit gondolok erről a viselkedésről, egyszerűen csak kívánom hogy legyen ma legalább olyan szép napod, mint Nekem! :)

      Üdv, Katie

      Törlés
  11. Nekem szerencsére még normális határon belül vannak az értékeim, mert csak olyasmit veszek meg, ami kell és amit biztos, hogy elhasználok. Nem szeretem megvenni a sokadik vörös rúzst, vagy lila lakkot, hiába van rá lehetőségem. Nem folytatok gyűjtögető életmódot :P Egyetlen tárolóban elfér minden sminkcuccom, van pár palettám, és habár körömlakkok terén most megszaporodtam, azoknak a felét blogtalikon zsákmányoltam. Igyekszem is tartani magam ahhoz, hogy csak a vásárlás öröméért nem költekezek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...