2013. augusztus 24., szombat

Nature Cookta VCO kókuszolaj

Manapság nagy divatja van a szépségápolásban a különböző olajoknak (a mostanában megjelenő testápoló készítmények mindegyike tartalmaz valamilyen olajat), de mind közül talán a kókuszolaj a legnépszerűbb. Ez nem meglepő, hiszen azon túl, hogy nagyon sokoldalúan alkalmazható a szépségápolásban, isteni illata van (nekem már ez is elég lenne)!

A kókuszolaj áldásos hatásairól már valószínűleg mindenki hallott, így ezekkel most nem untatnálak Titeket, de azt azért egy-két dolgot tisztáznunk kell. :)

A kókuszolaj lehet szűz és szűrt is.
Fontos, hogy ha szeretitek a kókuszillatot, akkor mindenképpen a szűz változatot szerezzétek be, mert bár a szűrt kókuszolaj ugyanúgy alkalmas haj-és bőrápolásra mint a hidegen sajtolt (szűz) változat, de a szűrt kókuszolaj tökéletesen szagtalan és íztelen, inkább főzéshez/sütéshez használatos. 
/Én először véletlenül szűrt kókuszolajat vettem. Gondolhatjátok mennyire csalódott voltam, mikor hazaérve kinyitottam a tégelyt, beleszagoltam és a csodás kókusz illat helyett csak a nagy semmit éreztem...baromi csalódott voltam, de persze azért nem dobtuk ki, hetekig abban sütöttük a rántott húst! :)/

Nálunk a bioboltban összesen kétféle szűz kókuszolajat árulnak, én az olcsóbbat, a Nature Cookta 100%-os tisztaságú, vegyszermentes, szűz kókuszolaját választottam.


Csomagolás: Kifejezetten nagy méretű (500 ml-es), átlátszó, műanyag tégely, ezüst színű műanyag fedővel. (Nem éppen utazóbarát, de legalább bőséges mennyiséget kaptam a 2500 Ft-omért.)


Az ormótlan méretén túl tudom tenni magam, ami azonban állandó bosszúságot jelent az az, hogy valahogy mindig sikerül összekennem az olajjal valamit. Annak ellenére, hogy sosem állítom fejjel lefelé a tégelyt, sőt, meg sem döntöm, az alja valahogy mindig olajos lesz (hiába törölgetem állandóan), így az asztal, a kezem vagy a ruhám is csupa olaj lesz. Nem tudom, hogy csak én vagyok ennyire béna, vagy valami nem stimmel a csomagolással, de ez nagyon idegesít...

Az illata egy álom! Egy az egyben olyan, mint a Raffaello bonbonoknak! Ha bekötözött szemmel az orrom alá dugná valaki egyszer a tégelyt, egyszer pedig a csokit, biztosan nem tudnék különbséget tenni!! Isteni finom...volt. Én sajnos ugyanis elkövettem azt a hibát, hogy hagytam a kókuszolajat a 40 fokos lakásban a szekrényen csücsülni hetekig, így mára az illata inkább olyan mint az étolajé, nem az az ínycsiklandó kókusz, mint amilyen a legelején volt, úgyhogy tessék betenni a kókuszolajat a hűtőbe nyáron!


Állag: A kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd, már-már kemény tapintású (a Bords Eve vajak állagához hasonlítható leginkább), fehér színű, de a kéz melegétől azonnal megolvad: folyékonnyá és színtelenné válik.



Miért szeretem?
1. Remek sminklemosó. Nem mondom, hogy olyan kényelmes a használata és olyan kellemes az állaga, mint egy krémes szemfestéklemosónak, de eszméletlenül hatékony! A vízálló sminkkel is elbánik, az olajos érzet pedig viszonylag hamar eltűnik.

2. A használt műszempilláról gyerekjáték leszedni a ragasztó maradványokat, ha van otthon egy kis kókuszolajad. Csak bedörzsölöm kicsit a ragasztós részeket az olajjal és már olvad is le róla a ragasztó a pillákról! :) A pillák tökéletesen tiszták lesznek, így nem kell őket kidobni egy alkalom után, nyugodtan felragaszthatóak másodszor is. 

3. Hidratálja a bőrt. Igaz, hogy néhány percig olajos tapintású a bőröm tőle, de az olajos érzet hamar megszűnik és határozottan érzem, hogy a száraz területek puhábbak és hidratáltabbak lesznek. Ajakbalzsamként, testápolóként és arcápolóként is bevált.

4. Tuti hajpakolás illetve hajvégápoló! Hetente 1x pakolásként használom, alkalomszerűen pedig hajmosás és szárítás/vasalás után a hajvégeket is bekenem vele. 
Ha pakolásként használom, akkor jól bekenem a hajam teljes hosszát az olajjal, egy-két órát rajtahagyom, majd kétszer hajat mosok. Az egyszeri samponozás nem mindig elég, az olajat ugyanis nehezebb kimosni a hajból, mint egy krémes hajpakolást.
Ha hajvégápolóként használom, akkor csak egy nagyon kis mennyiséget dörzsölök be a hajvégekbe, épp csak annyit, hogy isteni, kókuszillatú legyen a hajam, de ne legyen vizes/zsíros hatású a túl sok olajtól.   


Összességében: A kókuszolaj körüli "hájp"-nak van alapja! Tényleg nagyon hasznos dolog, a Nature Cookta kókuszolaja pedig nagyon jó ár-mennyiség arányban, bátran ajánlom mindenkinek, de én legközelebb valószínűleg egy másik márka kókuszolajával fogok próbálkozni, hogy lássam, van-e különbség a különböző márkájú kókuszolajok között.

Ti mit gondoltok? Kókuszolaj vonatkozásában számít a márka? Lehet az egyik jobb, mint a másik?

9 megjegyzés:

  1. Én nagy kókuszolaj fan vagyok! Ezt a márkát még nem is láttam, de baromi jó ár ilyen nagy mennyiségű 100% szűz kókuszolaj ennyiért! :O
    Ami viszont furcsa számomra, hogy a nagy meleg után elvesztette az illatát. Az enyém (Akoma márkájú) is aszalódott már, de az illata ugyanúgy megmaradt, végül is a lényeg, hogy a minőségéből ne veszítsen :))

    VálaszTörlés
  2. én is ki szeretném majd próbálni :)

    VálaszTörlés
  3. Mostanában én is zömében olajokat használok bőrápolásra, a kókuszolaj az egyik kedvencem. Én a Cosmio Webshop-ból rendeltem, azt hiszem kicsit olcsóbb volt mint a tiéd.
    http://puderpuffni.blogspot.hu/2013/08/kokuszolaj.html

    VálaszTörlés
  4. nálunk a bioboltban nincs szűz, csak főzéshez való :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm...ez furcsa.
      Akkor maradnak a webáruházak.
      Itt például (az oldal legalján) van kétféle szűz kókuszolaj is (az egyik olyan, mint az enyém):
      http://www.biobolt.e-tar.hu/home/hirek/1-latest-news/93-kokuszzsir-ava-kokuszolaj?gclid=CM2uwaujm7kCFU1f3godxmsAqg

      Törlés
  5. Én a Korakottásat használom, és annál nincs gond a csomagolással. Mivel flakonos, használat előtt kis időre langyos vízbe állítom, és így folyékonnyá válik az olaj.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon sok jó ötletet adtál a felhasználást illetően!
    A közel jövőben tervezek szempilla vásárlást, ha tényleg működik ez a tisztítás, könnyebb szívvel áldozok rá, tudván hogy nem csak egyszer használhatom fel :-)
    Ki fogom próbálni minden variációban. Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  7. Ha a szűrt tényleg csak abban különbözik, hogy nincs kókuszillata, akkor azt biza nekem találták ki. :) Mert bár ízben imádom a kókuszt, és a kókusz illatát is, de magamon nem bírom elviselni. Minden kókuszos kencétől frászt kapok, mint macska a citromtól (igen, az arckifejezésem is olyan :D)

    VálaszTörlés
  8. Én a minap életemben először csináltam kókusztejet, aminek a tetején egy 1,5 cenits kókusz vaj lett.. a tejet megittam, a vajat pedig felkentem! :) kb 150 ft, egészséges, és tápláló! :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...