2017. február 4., szombat

Parfümteszt: Marc Jacobs - Honey

Hiába minden, egy illatot nem lehet jól írásban vagy szóban jellemezni. Legyen akármilyen részletes és érzékletes egy tv reklám vagy egy blog poszt, legyen akármilyen jó a képzelőerőnk, egy illatról akkor tudjuk csak eldönteni hogy tetszik-e vagy sem, csak akkor kapunk teljes képet róla, ha a saját orrunkkal tapasztaljuk azt.

Arra viszont jó egy blog poszt, hogy háttér információt gyűjtsünk egy-egy illatról/parfümről, elvégre ezekből a leírásokból azért kiderül pl. az, hogy kb. mennyire édes, könnyed, légies vagy tömény egy illat, milyen illatjegyekből áll, esetleg hogy mennyire tartós. Vagyis arra mindenképpen jó egy ilyen teszt, hogy eldönthessük, hogy meg akarjuk-e szagolni a parfümériában vagy nem az adott parfümöt.

Egyrészt a fentiek miatt, másrészt azért jelentkezem ma ezzel a poszttal, mert valamiért borzasztóan élvezem, ha parfümtesztet kell írnom! Imádom figyelni, hogy hogyan változik percről-percre, imádok új jegyeket felfedezni benne, szeretek elmerülni az illatban és beleképzelni magam abba a környezetbe, abba az évszakba, abba a hangulatba, és annak a nőnek a szerepébe, aki ezt a parfümöt viseli/viselné.  

Na de elég a szövegelésből...kezdjük! :)


Típus: EDP, vagyis Eau de Parfum
Illatkategória: virágos-gyümölcsös

Illatjegyek: 
Fej: körte, gyümölcsös jegyek, mandarin, puncs
Szív: narancsfa virága, lonc, barack
Alap: méz, vanília, fás jegyek

Kiszerelés: 30, 50 és 100 ml
Megjelenés éve: 2013 
Parfümőr: Annie Buzantian and Ann Gottlieb 

Csomagolás: A csomagolás, a design, az üveg színe, formája, megjelenése egy parfümnél nagyon-nagyon fontos. Nyilván nem a legfontosabb, de egy rossz csomagolás könnyen eredményezheti azt, hogy az ember lányának nincs kedve megszagolni, közelebbről megismerni az illatot. 
Elvileg egy könyvet sem a borítója alapján ítélünk meg, egy parfümöt sem az üvege alapján értékelünk, de ha egy parfüméria több méter hosszú standja előtt állsz és fogalmad sincs hol kezd a szaglászást, le merem fogadni, hogy a csomagolás alapján kezded a válogatást. Én is...egyébként. 

Ha erre a pöttyös, sárga-fehér-fekete, csíkokkal, gyöngyökkel és arany részekkel díszített üvegre nézek, nem olvadok el a gyönyörtől. Bohókásnak, játékosnak, vidámnak is nevezhetnénk, de én személy szerint azt gondolom, hogy egyszerűen csiricsáré. 

Az én ízlésemnek mindez rettentően sok, szerintem nem elegáns (de talán nem is kell annak lennie), nem igazán szép, de kétségkívül egyedi!

A kupakja hangos kattanással, erősen záródik, a pumpa egy pumpálással elég nagy mennyiséget juttat a bőrre és viszonylag koncentráltan, tehát nem körkörösen, egyenletesen permetez, hanem egy pontra "spriccel". 

Az illat maga: A neve alapján valami nagyon mézesre, nagyon édesre, valami nagyon töményre számítottam, de kellemes csalódás ért. 
Az illat alapja persze nyilván a méz, vagyis a mézillat jelen van, de nem nyom el minden mást. 

Az első pillanatokban rajtam erőteljesen gyümölcsös, ugyanakkor valahogy kellemesen virágos is. Édes, az biztos, de nem fojtogató. 

Néhány másodperccel később már egyértelműen gyümölcsös, még néhány perccel később pedig már a mézes és fás akkordokat is fel lehet benne fedezni, viszonylag intenzív gyümölcsös illatok mellett. 

Még később, kb. 10 perc múlva rajtam kissé érdes, karcos lesz az illata. Nem szúrós, de nem is marad olyan édes, mint az első néhány percben. A fás jegyek kerülnek előtérbe (szinte érzem a fa törzsének azt a jellegzetes nyers, kissé keserédes, kissé mentás, mégis valahogy kellemes illatát) amit a most már határozottabban érezhető cukros, édes méz egészít ki. A gyümölcsös/virágos jegyek háttérbe szorulnak, úgymond lappangnak. 

Nem mondom, hogy ez a világ legösszetettebb illata, de azt sem lehet rá mondani, hogy unalmas, egysíkú és kiszámítható. Legalábbis rajtam semmiképp nem az. 
Az illat 4 éve nyáron, júliusban jelent meg, vagyis valószínűleg nyárra szánták, de szerintem sokkal jobban illik a tavaszi hónapokhoz. 

Számomra ez egy tipikusan olyan illat, amiről a meleg, illatos, áprilisi/májusi napok jutnak eszembe. A hosszú hideg tél után végre újra tartósan kisüt a nap, elkezdenek virágozni a fák, a kertek, előjönnek a bogarak, zöldell a fű, vígan danásznak a méhek...amikor örülsz, hogy jó az idő, amikor a zárt terek helyett a napsütötte padot választod, és élvezed, hogy a bőrödet éri a nap. 
Harmónia, elégedettség, életöröm, pozitív energiák...ilyesmikre asszociálok ezzel az illattal kapcsolatban. 

Télre és őszre túl gyümölcsös, túl édes, túl könnyed lenne, nyárra túl sok, túl édes, nem elég üde és lágy.

Úgy gondolom, hogy ez inkább egy nappali illat, estére ennél valami dögösebbet, szexibbet választanék, ez ugyanis nem egy csábító, szenvedélyes illat. Sokkal inkább egy munkába, hétköznapokra ideális, nagyon kellemes, kellően édes, de nem kifejezetten édes kompozíció. 

Kikhez illik? Kiken tudnám elképzelni? 
Fiatal, felnőtt nőkön, kb. 25-35 közöttieken, akik még nem kifejezetten érettek, de már kicsit komolyabbak, mint mondjuk a fősuli idején. 

Tartósság: Néhány nap tesztelés után arra jutottam, hogy nem kiemelkedően tartós ez a parfüm. A D&G parfümömet még este, sőt van hogy másnak is érzem a csuklómon, de ez az illat 4-5 alatt teljesen elillan. 

Beszerezhetőség/ár: Az ismert parfümériák (Douglas, Müller, Marionnaud) és persze az online parfümériák forgalmazzák, az ára a kiszereléstől és a lelőhelytől függően 10-30 000 Ft között van. (A Notino-n a 100 ml-es kiszerelés jelenleg 15 900 Ft, a 30 ml-es 10 900 Ft.)  

Összességében: Bájos, vidám, finom illat, egy pici csavarral. Nekem tetszik! Eleve nagyon csípem a méz illatát, szeretem, ha van vanília a parfümöm alapjegyei között, szeretem a gyümölcsös kezdetet, és szeretem, ha egy parfüm édeskés, de nem tömény, nem szirupos, hanem van benne egy kis meglepetés, valami váratlan, valami érdekes. Ez máskor egy csipet citrom, vagy egy csipet fűszer, most egy kis fás jelleg. 

Aki igazán édes, mézescsupor-szerű illatra vágyik ne ezt válassza, mert ez inkább egy lágy, visszafogott, mézvirágos illat. 


Hálás vagyok a Henkel Magyarországnak, hogy lehetőségem volt kipróbálni ezt az illatot, annál is inkább, mert ez az illat abszolút nekem való, pont olyan, amilyet én választottam volna magamnak. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...