2011. március 6., vasárnap

A kezdő blogírók által elkövetett leggyakoribb hibák

Néhány napja, Felhőcske blogján találtam egy bejegyzést, ami arról szólt, hogy kezdő bloggerként mit ne csinálj, illetve mit csinálj! 
Én a napokban egyre több „tiltólistás” dologgal találkoztam, ezért úgy gondoltam szentelek neki egy posztot, hátha Felhőcskénél nem olvastátok. 

Íme, a kezdő bloggerinák által elkövetett leggyakoribb hibák: (Biztos, ami biztos, nagyvonalakban lefordítottam magyarra, hogy mindenki értse:)
  1. Ne írj oda nem illő hozzászólást véletlenszerűen kiválasztott posztokhoz, csak hogy felhívd a figyelmet a saját blogodra! Ez idegesítő és spamnak minősül!
  2. Ne írj olyan, amúgy a témához tartozó hozzászólást sem, aminek a végén meghagyod a saját blogod címét. Ez is spam és nem is illik.  
  3. Soha, de soha ne írj ilyenhez hasonló szövegeket más bloggereknek/bloggerináknak: „Szia! Én egy új blogger vagyok. Követletek téged, nem akarod viszonozni?” No komment.
  4. Ne írj népszerű bloggereknek e-maileket, azért hogy megkérd őket, reklámozzák a blogodat és hogy kövessenek, csak mert meg akarod szerezni az ő követőiket is.
  5. Ne indíts nyereményjátékot azzal a kizárólagos szándékkal, hogy még több követőt szerezz. A legrosszabb, ha azt mondod: „Ha elérem a x követőt, elindítok egy nyereményjátékot!” Csak azért nyereményjátékot indítani, hogy újabb követőket szerezz nem valami ízléses dolog!
  6. Légy eredeti!
  7. Blogolj becsületesen! Légy őszinte és becsületes!(Pl.Ne dicsérj csak azért egy márkát, mert valamiféle hasznot vársz az adott cégtől.)
Én egyetértek minden egyes ponttal, ahogy azt már Felhőcskénél is kifejtettem. Persze nem akarok álszentkedni, egy hibát én is elkövettem ezek közül, de mentségemre szolgáljon, hogy tényleg nagyon új voltam, nem is csak a blogolás, hanem a Tervezőpult kezelésének tekintetében is. 

(Annak idején láttam Dorkánál, hogy van egy „Magyar beauty bloggerek” lista a blogján. Gondoltam, én is blogger vagyok, és magyar is, hát írtam neki és ő nagyon kedvesen be is sorolta a blogomat a többiek közé. Persze nem kértem, hogy kövessen (nem is követ egyébként, ami nem baj!) és egyáltalán eszembe se jutott, hogy ez úgy tűnhet, én meg akarom szerezni az ő követőit, vagy hogy azt akarom reklámozzon, vagy hogy az ő hátán akarok „felkapaszkodni”. Abba a hitben éltem, hogy ez csak egy lista. Később derült ki számomra, hogy ez a saját bloglistája (mikor megtaláltam ezt a funkciót a Tervezőben és én is csináltam egy ilyen listát), amiben a kedvenc, általa olvasott bloggerek szerepelnek. Ekkor már tudtam, hogy hibát követtem el, és ez nem volt túl szimpatikus lépés, de már mindegy volt. Ezúton is elnézést kérek emiatt.) 

Több hibát szerencsére nem követtem el, viszont eszembe jutott még egy dolog, ami a nyereményjátékos részhez kötődik. Én soha nem írtam volna ki egy a fentihez hasonló mondatot, viszont egy másik „bűnt” elkövettem volna. Mégpedig azt, hogy a nyereményjátékban való részvétel egyik feltételeként előírtam volna, hogy légy a követőm. 

Én nem ítélem el azokat, akik ezt kérik, tényleg nem! Sőt, ha nem olvasom el ezt a bejegyzést, valószínűleg én is előírtam volna. De! A fenti nyereményjátékos hibát elolvasva, úgy érzem, hogy ez megint az a kategória, amikor úgy tűnhet, csak azért akarsz nyereményjátékot indítani, mert új követőket akarsz szerezni. Éppen ezért én, ha a jövőben tartok nyereményjátékot, nem fogom előírni, hogy csak az játszhat, aki a követőm. Ha tetszik a blogom, úgyis követni fogsz, ha meg nem, csak a nyereményjáték miatt ne tedd! Szerintem sokkal nagyobb elismerés, ha az emberek azért követnek, mert szeretik, amit csinálsz, nem pedig azért, mert nyerhetnek!

FONTOS! Ezzel a poszttal nem akartam senkit megbántani, nem is akarok ítélkezni, hiszen én magam is elkövettem egy hibát, egyszerűen csak úgy gondolom, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit sugall egy-egy (lehet, hogy egyébként teljesen ártatlan) megjegyzésünk. 

Írjátok meg a véleményeteket nyugodtan, várom a hozzászólásokat. :)
További szép napot csajok! 

7 megjegyzés:

  1. köszi a tanácsokat!:) én még friss hús vagyok, szóval rámférnek.:D dorkának én is írtam, viszont ő valamikor mondta, a lista készítésénél, hogy aki szeretné, hogy kitegye a blogját, az írjon neki. legalábbis így emlékszem. a blogcímem azt hiszem 2 helyen írtam bele hozzászólásomba, de belegondoltam, hogy ez azért eléggé irritáló lehet, úgyh máshova inkább már nem. a 3as pont az azért szörnyű lehet...:D remélem nem idegesítettem még senkit semmivel.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van! Most olvastam vissza Dorkánál, és tényleg írja, hogy kérésre kitesz bárkit.
    Most nagy kő esett le a szívemről!!! Ezek szerint még nem követtem el egy hibát sem. :) Mennyei érzés! :D

    VálaszTörlés
  3. Dorkánál az tényleg "csak" egy lista.:) Úgy emlékszem ajánlani is, és jelentkezni is lehetett annak aki szeretett volna felkerülni.:)

    A nyereményjátékok pedig nyilván részben azért vannak, hogy népszerűsítse az ember a blogját, és ezzel semmi baj nincs, külföldön is bevett szokás, nem spam.:) Ráadásul ha veszek egy vagy több dolgot, gondolkodom rajta, hogy minek örülnének sokan, akkor azt nyilván azok között szeretném inkább kisorsolni, akik rendszeres olvasók, nem olyannak adni, aki épp odatévedt. Én amúgy azt vettem észre, hogy a látogatottság nem nőtt olyan drámaian, mint a rendszeres olvasók száma, szerintem egyszerűen felíratkoztak a lustábbak is, akik eddig is olvastak, így részt vettek a játékban, és a játék végeztével leíratkozási hullám se indult el, szerintem nincs jelentősége.:)

    VálaszTörlés
  4. Igazad lehet Andi! Így már nem tűnik elítélendő dolognak ez a pont. :)

    VálaszTörlés
  5. hello!
    én nem tagadom szeretnék nagyobb olvasottságot ezért most kiírtam hogy x feliratkozónál lesz játék
    a többivel tökéletesen egyetértek :)
    Azt hogy írjak Dorkának nekem ezt egy commentelőm ajánlotta..magamtól nem írtam volna
    üdv

    VálaszTörlés
  6. én azt hiszem idáig nem követtem el ilyen hibát, figyeltem rá nagyon. Talán a becsületesen vezetett bloggal van kis bibi mert szoktam halogatni a postolgatást... sajnos ez az élet más területein is jellemző rám... Mindig megfogadom, hogy változtatok ezen, remélem sikerül.
    Nagyon hasznos és érdekes kis bejegyzés.

    VálaszTörlés
  7. Még ha valamilyen szinten elítélendőnek is tűnik a dolog, ahogy Andi is mondta, teljesen nyilvánvaló, hogy mindenki több olvasóra/nézőre vágyik a nyereményjátékokkal, és az szokott a minimum követelmény lenni, hogy feliratkozó légy... Like-old FB-on, kövesd Twitteren...
    Én csak azt nem szeretem, amikor valaki bevon egy céget is (illetve gondolom a cég őt), és követelmény, hogy a céget is like-old, ezt meg azt csinálj velük, válaszd ki az oldalukról, hogy mit szeretnél megnyerni... Persze, erre is lehet azt mondani, hogy csak reklámozza magát a cég+a bloggernek is jó, anyagilag/olvasó-szerzés szempontjából.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...