2011. április 7., csütörtök

Mindent a szemöldökről 1. rész

A szemöldökformázás

Ma igyekszem mindent elmondani arról, amit a szemöldökformázásról tudok és gondolok.
Készüljetek fel, mert ez a poszt nagyon hosszú, de azért (remélem) hasznos lesz. :)

Gondolom ti is láttatok már jó pár csúnya szemöldököt. Én rendszeresen találkozom elrontott szemöldökű lányokkal az utcán, ezért úgy érzem, szükség van egy ilyen bejegyzésre, egyrészt, hogy mi ne kövessük el ezeket a hibákat, másrészt mert ez egy alapvető dolog a szépségápolásban, tehát nem maradhat ki.

Ezen a területen legalább olyan nehéz általánosítani, mint a tusvonalnál, hiszen minden szemöldök más. Nem mindegy, hogy milyenek az adottságaink (milyen az arcformánk, milyen a szemöldök természetes íve, vastagsága stb.), ezért a posztban elhangzottakat ne vegyétek szentírásnak. Ezek az én tapasztalataim, meglátásaim, tanácsaim, amik korántsem biztos, hogy mindenkinél beválnak, hiszen nagyon nehéz látatlanban bármilyen tanácsot adni, de talán segít nektek a szemöldökszedés során. Na, kezdjük:    

Először is, milyen eszközzel álljunk neki a formázásnak?   

Én mindenképpen a csipeszt ajánlom, mert egyértelműen ezzel lehet a legprecízebben dolgozni. A szemöldökök közötti területet gyantával, epilátorral vagy szemöldökborotvával is kiszedheted, de a forma kialakításánál ezeket nem célszerű használni, mert nem lehet velük elég precízen dolgozni, ráadásul a borotvával könnyen megvághatod magad, a gyanta pedig
megnyújthatja a bőrt.  
Az sem mindegy, hogy milyen csipeszt használunk. Lehetőleg ferde legyen a csipesz vége, mert a ferde véggel pontosabban, precízebben lehet dolgozni, könnyebb megfogni és kiszedni, még a legkisebb szálakat is.

Egy másik fontos eszköz: az olló.
Előfordul, hogy a szemöldök túl hosszú szőrszálakból áll, ami rendezetlen hatást kelthet.
Ha ez nálad is így van, egy kis szemöldökkefével fésüld felfelé szemöldököt, majd vágd le a szemöldök vonala fölé nyúló szálak végeit egy kisollóval. De vigyázz, hogy ne vágj le túl sokat, mert előfordulhat, hogy hiányos lesz a szemöldököd!
Ezt mindenképpen szemöldökszedés előtt csináld, nehogy kiszedj olyan szálakat is, amikre egyébként szükség lenne, csak éppen túl hosszúak.  

Milyen az ideális szemöldök? 

Nem újdonság senkinek, hogy létezik egy általánosan elfogadott séma, ami segít abban, hogy a szemöldökünk tökéletes legyen. Mint tudjuk, a módszer lényege, hogy egy ceruza segítségével meghatározhatjuk, hogy a hol legyen a szemöldökünk kezdőpontja, végpontja, illetve az ív legmagasabb pontja. Ez a technika általában beválik, de azért nem minden esetben!


 Pl. a pontok meghatározásakor én inkább egy vonalzót vagy egy hurkapálcikát szoktam használni, mert sokkal precízebben meg lehet határozni a pontokat, de a ceruza sem rossz választás, csak akkor figyelni kell, hogy a ceruza hegye jelölje ki a pontokat. Ha ez a ceruza ráadásul még fehér is, akkor pedig akár meg is jelölheted a kimért pontokat egy pöttyel, hogy könnyebb dolgod legyen később! :)

1. A kezdőpont meghatározásnál többféle módszer közül választhatunk.

A gyakoribb az, amikor azt javasolják, hogy tedd az orrod mellé (egyesek szerint az orrnyerged, mások szerint az orrcimpád mellé) egyenesen a ceruzát. Ez az egyenes kijelöli azt a pontot, ahol a szemöldöködnek optimális esetben kezdődnie kell. (A)
Az én esetemben ez a módszer beválik, de egy vékonyabb orrnyeregnél túl kicsit lenne a hely a két szemöldököm között, ami nem szép látvány, egy szélesebb orrnyeregnél vagy egy szélesebb orrcimpánál pedig a két kezdőpont túlságosan távolra kerülne egymástól, ami szintén nem szép.

A fenti módszernél szerintem jobban beválik a következő technika:
Kösd össze a ceruzával az orrcimpa külső szélét és a belső szemzugot. Ahol a ceruza metszi a szemöldöködet, ott lesz a kezdőpont.
Ez a módszer szerintem azért is jobb, mert ez az egyenes már a szemöldök elejének irányát/dőlésszögét is megadja, bár olykor ez a technika is bajos lehet az eltérő orrméretek miatt.

Amit én megfigyeltem, az az, hogy, ha a szemöldököd a belső szemzugoddal egy vonalban kezdődik, az általában előnyös. Ha azonban közel vagy távol ülő a szemed, a kedvezőbb optikai hatás elérése miatt előfordulhat, hogy a szemöldököd elejét kijjebb kell szedni vagy beljebb kell kezdeni! Pl:
 
Én biztosan bejjebb kezdeném a lány szemöldökét.
Jogos a kérdés: Akkor most mégis hol legyen a kezdőpont? Én azt a pontot választanám, amit legalább 2 technika kijelöl a fenti 3 közül. :)  Mindenesetre, ha megvan ez a pont, akkor a tőle befelé eső szálakat tépkedd ki.

2. A második lépés az ív legmagasabb pontjának meghatározása. Itt is több lehetőséged van.

Tedd a ceruzát az orrnyerged/orrcimpád mellé, majd forgasd el a ceruzát úgy, hogy a ceruza szára az íriszed közepét metssze (miközben a tükörben egyenesen előre nézel). Ahol a ceruza találkozik a szemöldököddel, ott kellene lennie az ív legmagasabb pontjának. (B)
Van, aki szerint a ceruzának nem az írisz közepén kell áthaladnia, hanem a pupilla külső karimáján, illetve olyan tanáccsal is találkoztam, ami szerint az ív legmagasabb pontját úgy kaphatjuk meg, ha a pupilla külső széléhez/oldalához tartjuk a ceruza szárát egyenesen, vagyis egyáltalán nem kell összekötni az íriszt az orral.

Teszteld le, hogy nálad melyik a nyerő, bár szerintem ezzel az egésszel kár vacakolni, mert ha eddig felül nem szedted ki a szemöldöködet, akkor pontosan tudod és látod, hogy hol a legmagasabb pont, amit nem érdemes áthelyezni, ha esetleg nem a leírás szerinti helyen van, hacsak nem akarsz teljesen más formát adni a szemöldöködnek, de ne akarj! :)

3. A végpont meghatározása, itt szerencsére csak egy lehetőségünk van. :)

Tedd a ceruzát az orrcimpa külső széle mellé, majd forgasd el, mintegy összekötve a külső szemzugodat az orroddal. Ott kell végződnie a szemöldöknek, ahol a ceruza metszi a szemöldöködet. (Sajnos legtöbbünknek itt már egyáltalán nincs szőr, pedig fontos lenne, hogy eddig tartson a szemöldök, mert ha ennél rövidebb, akkor optikailag kisebbnek tűnik a szem.)

Az így kialakított forma az első kétharmadban emelkedő, az utolsó egyharmadban pedig enyhén ereszkedő lesz, arányait tekintve pedig az AB távolság kb. 2/3-ad, a BC távolság pedig 1/3-ad. Ha ez stimmel, jöhet a következő szint.  

Milyen legyen az íve, formája, vastagsága?

Az egyik legfontosabb szempont a szemöldök ívének alakításában az arcformánk.  A szakértők szerint az egyes arctípusokhoz más-más szemöldök illik. Ez igaz is, de azért itt is vannak kivételek, hiszen hiába „illik” az arcformádhoz ez, vagy az, ha egyszer nem olyan típusú szemöldököt kaptál a sorstól. Szerintem jobban jársz, ha a szemöldök formája követi az eredeti szemöldököd vonalát, de azért leírom, mit tanácsolnak a szakemberek. :)

Én szeretem, ha van egy határozott „törés” a szemöldökömben, mert ezzel is sikerül egy kicsit enyhíteni az arcom kerekségét. Ez persze adottság kérdése is, van, akinek a lágyabb ív áll jól, és van olyan is, aki hiába is próbálna magasan ívelt szemöldököt alkotni magának, nem megy, mert alapvetően tök egyenes vonalú a szemöldöke. (Egyébként az egyenes vonalú szemöldöknek is adhatsz egy kis ívet, illetve a már meglévő magasabb ívet  is megemelheted kicsit, ha csak a B pont alatti területen szedsz ki néhány szálat, és után szépen kiegyenlíted a szemöldököd alsó vonalát, a szemöldököd elejének vastagságával.)

Az egyenes vonalú szemöldök ívelése.
A lényeg, hogy a kerek arcúaknak mindenképpen a szögletesebb, vagy a laposabb szemöldökforma előnyös, egy szögletes vagy hosszú arcformánál pedig előnyösebb lehet egy szépen, magasabban ívelt, kerekebb szemöldök. Tehát, ha kerek az arcod, kerüld a kereken ívelt szemöldököt, neked az élesebb vagy szögletesebb ív a nyerő, mert optikailag nyújt, ha viszont markánsabb az arcod, akkor kerülnöd kell a hegyesen ívelt szemöldököt, inkább a lágyabb vonalakra törekedj.

Hogy milyen vastag legyen a szemöldök, azt te döntöd el. Manapság a vastagabb szemöldök a divat, régebben a vékony volt a nyerő. Én azt mondom, divat ide vagy oda, válasszuk az arany középutat, hiszen hiába divat valami, ha neked nem áll jól!

Fontos! Akármilyen vastagságot is választasz, a szemöldököd mindenképpen legyen egyenletes elvékonyodó! Mind az AB, mind pedig a BC pontok közé eső szemöldökrész szépen, egyenletesen vékonyodjon el, mert egyébként nem lesz szép az eredmény.
Egy érdekesség ezzel kapcsolatban: a sminkesek golfütő szemöldöknek nevezik azt a típust, amikor a szemöldök eleje csak egy nagy gombóc, ami aztán azonnal elvékonyodik, szinte rögtön egy vékony vonalban folytatódik! Ez nem természetes és nem is szép.


Amit kerülj:

Ne használj nagyítós tükröt! Ha szabad szemmel nem látsz oda nem illő szálat, akkor más sem fogja! Ráadásul a nagyítós tükörben esetleg olyan szálat is megláthatsz és kiszedhetsz, ami természetes körülmények között kellett volna oda!

Szakértők szerint a szemöldök felső részét tilos kiszedni, mert akkor elvész a természetes hatás! (Persze vannak, akik azt vallják, hogy nem lesz semmi baj, ha az ív meghagyásával innen is kiszedjük az oda nem illő szőrszálakat, ez a te döntésed, de azért vigyázz.)

Ne legyen túl íves! Itt nyilvánvalóan a csodálkozó szemöldökre gondolok, amikor olyan, mintha egy pohár oldalával húzták volna meg a szemöldök vonalát!

Szedés után ne sminkelj, hogy a bőr meg tudjon nyugodni.
Ne szedd ki túl vékonyra! Már nem divat, és egyébként is nagyon kevés lánynak áll jól.

Ez már túl vékony!
És amit még érdemes tudni a szemöldökformázásról: 

A szemöldökszedés időt, odafigyelést, türelmet kíván. Mindenképpen kényelmesen helyezkedj el, szánd rá az időt, lehetőleg ülve csináld és világos helyen, jó fényviszonyok mellett, ablak mellett, vagy erős lámpafénynél.

A szemöldökszedést a szemöldök alsó részén kezdd el és belülről haladj kifelé, és közben vigyázz, egyszerre csak egy szálat tépj ki, nehogy véletlenül hiányos legyen a szemöldököd!

Ha lehet, este, arctisztítás után kezd el, hogy a pirosság és a duzzadtság reggelre biztosan eltűnjön! A duzzadt, piros puffadást egyébként csökkentheted, ha a szemöldökszedés után jeget raksz a kezelt területre néhány percre, illetve ha a szemöldöködet és környékét bekened nyugtató krémmel, akár a szedés előtt is. Ez felpuhítja és megnyugtatja a bőrt.
Mint tudjuk, a szemöldökszedés olykor fájdalmas, de enyhíthető a rossz érzés, ha a bőrt a szőrszálak növési irányában, feszesre húzzuk ki, mielőtt kiszedünk egy-egy szálat!

Végül jöjjön néhány olyan kép, amin szerintem a csajok szemöldöke úgy, ahogy van tökéletes! :)



Egy fontos dolog! Soha nem lehet a szemöldökből olyasvalamit varázsolni, ami alapvetően nincs meg benne. Arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki a meglévő „alapanyagból”, remélem, ezzel a poszttal némiképp segítettem ebben. :)

Mára ennyi csajok, további szép napot! :)

13 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon hasznos cikk, erről aztán tényleg nem lehet eleget beszélni! Ha már reggel nincs kedve az embernek sminkelni, legalább a szemöldöke legyen tökéletes és már sokkal rendezettebb az arc :) Saját próbálkozásaim ilyen téren kudarcot vallottak, már egy ideje kozmetikus szedi, de azt hiszem ez után megpróbálkozom vele :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    (nem szemöldökkel kapcsolatosan)
    Neked is szeretnék szólni,hogy kitettelek oldalsávba, mert elindítottam egy vadonatúj blogot (jjjjjjeeeeee tapsvihar). Majd néha nézz be!
    http://barbibeautyfashion.blogspot.com/
    Köszi, Barbi

    VálaszTörlés
  3. ez egy fontos téma mert a szemöldök teljesen meg tudja változtatnia tekintetet. én még keresem az igazi formát. ált. magamnak szedem ki és formázom, de szeretnék olyan szépet mint amiket kitettél csak én nem vagyok sztár.. ez itt a probléma.. :D
    köszi szépen a hosszó bejegyzést :D


    viktoriasstyle.blogspot.com

    VálaszTörlés
  4. Hasznos cikk volt, egy dolgot szeretnék hozzáfűzni: én nem tudom más is így van-e ezzel de én menstruáció alatt nem tudom szedni, mert sokkal érzékenyebb a bőröm, az idegeim.

    VálaszTörlés
  5. Igen, hallottam erről, de eddig még nem panaszkodott senki emiatt. Érdekes, hogy még a szemöldökünkre is hatással van ez a pár nap! :)

    VálaszTörlés
  6. Örülök a cikknek, mert mostanában nem vagyok jóban a szemöldökömmel :) Igazából nem a formájával van a gond, csak mindig olyan ritkásnak néz ki: nem szedem túl, viszont az utóbbi pár évben elkezdett szőkülni a töve, ami elég vicces látványt nyújt, tekintve, hogy a vége meg szinte fekete... :S Valami tippet kaphatnék erre? :) Vagy találkozott már egyáltalán valaki ilyennel? Állítólag nagypapámtól örököltem, neki volt ilyen (köszi, Papa...!)

    VálaszTörlés
  7. Köszi ezt a hasznos cikket, nagyon tetszett :)

    VálaszTörlés
  8. Kata: a sorozat 2. részében a szemöldök színezéséről, festéséről lesz szó. :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon várom a folytatást, nekem kifejezetten tetszik, hogy ilyen részletesen kifejtetted! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jó a cikk.:) Remélem alapos tanulmányozás után nem fogom megint elcseszni a szemöldököm. Általában mindig sikerül elrontanom, aztán jön a hosszú visszanövesztés,és kozmetikusom rendbe rakja majd megígérem hogy óvatosabb leszek és csak elrontom a végén megint.

    VálaszTörlés
  11. A cikk nagyon jó volt, gratula hozzá! :)
    Bár azt hozzá kell tennem, én az egyenes végű csipeszt preferálom, ferde végűvel egyáltalán nem tudok dolgozni. Vagy rossz szálat szedek ki, vagy csak a levegőt tépkedem.

    VálaszTörlés
  12. Ez a cikk perfekt, kerek egész. Szépen kibontottad a témát!

    VálaszTörlés
  13. nekem közepes méretű fekete a szemöldököm nagyon sokan azt mondják,hogy jól áll de én mégse vagyok vele megelégedve .
    most leszek 12 de nem tudom,hogy mit csináljak mert én azt sem szeretném ha elrontanák
    szerintetek jól néz ki a a fekete szemöldök
    ha tudtok kérlek segítsetek előre is köszi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...