2011. szeptember 16., péntek

Mi a különbség??

A szemhéjalapozó és a színes alap két nagyon hasonló fogalom, de a kettő mégsem ugyanaz. 
Bevallom, nekem sokáig nem volt egyértelmű, hogy a két dolog között mi a különbség, mára viszont már tisztában vagyok vele, hogy pontosan melyik mire való illetve mire nem. :)  

A szemhéjalapozó…
tartósabbá teszi a szemhéjpúdert, megvédi a sminket a gyűrődéstől, a maszatolódástól és a fakulástól. Használatával az önmagában kevésbé tartós szemhéjpúderek is tartóssá válnak, emellett gyakran élénkíti a szemhéjpúderek színeit, bár nem ez a fő feladata.

A szemhéjalapozó egyenletes, sima felület képez a bőrön, úgymond előkészíti a szemhéjat a sminkelésre. 
A színe az esetek többségében nagyon természetes, bőrszínű (esetleg fehér), ami eldolgozás után láthatatlanná válik.
A szemhéjalapozók nagy része felvitel után szárazzá, púderessé válik, illetve ha ragad is, csak minimálisan teszi. 

A leghíresebb szemhéjalapozó az UDPP, a Too Faced Shadow Insurance, esetleg a NYX szemhéjalapozói, illetve hazai viszonylatban a leghíresebb talán az Artdeco. Illetve ide sorolható még a MAC Paint Pot is, legalábbis a Painterly biztosan. :)

A színes alap….
szintén a szemhéjpúder alá kerül, de elsődleges feladata nem az, hogy tartósabbá tegye a sminket vagy hogy megakadályozza a begyűrődést. Célja, hogy élénkítse, intenzívebbé tegye a szemhéjpúder színét, vagy esetleg megváltoztassa azt.   

Krémesebb és ragadósabb, mint egy szemhéjalapozó, a szemhéjpúder jobban beletapad, viszont éppen ezért nehezebb rajta eldolgozni a színeket.
Szemhéjalapozó használata mindenképpen javasolt alá, hiszen a krémes állag miatt könnyen begyűrődhet.
A szemhéjalapozókhoz képest többféle színben kapható: egy csillogó alap feldobhatja a matt színeket, a fehér élénkíti, a fekete sötétíti azokat illetve mélységet ad a szemhéjpúdereknek, az igazán színes változatok pedig különböző színtónusokat adnak egy-egy színnek, irizáló hatást kelthetnek. 

Konkrétan olyan, hogy színes alap nem létezik. Csak olyan termékek léteznek, amik erre a célra is jól használhatók, de alapvetően más a nevük és/vagy a rendeltetésük. Színes alap tulajdonképpen lehet akármi, ami kissé ragadós és intenzívebbé teszi a színeket. (akár még egy „normál” szemhéjalapozó is!)

Ezután kissé értelmetlennek hat a következő mondat, de a lényeg kiolvasható belőle: A leghíresebb színes alapok pl. a Mac Paint Pot színesebb darabjai és a NYX Jumbo szemceruzák (bár utóbbi nekem még szemhéjalapozó felett és szemhéjpúder alatt sem vált be), de igazából bármilyen krémes szemhéjfesték, krémes/zselés tus vagy krémes szemceruza alkalmas lehet.

Összefoglalva:
A szemhéjalapozó elsődleges feladata, hogy a szemhéjpúdert tartósabbá tegye, megvédje a sminket a begyűrődéstől, az elkenődéstől és a fakulástól. A színes alap pedig segít intenzívebbé tenni a színeket, de nem feltétlenül nyújt védelmet a gyűrődés és a kopás ellen.

Persze vannak olyan termékek is, amik a két funkciót egyszerre tudják, hiszen van olyan színes alap is, ami nem gyűrődik be, így nincs szükség szemhéjalapozóra (Mac Paint Pot – Painterly) és van olyan primer, ami tökéletesen élénkíti a színeket, így színes alap nem szükséges ahhoz, hogy életre keljenek a színek (Artdeco).
A kettő közt tehát nincs olyan éles határ, de fontos, hogy tudjuk mit várhatunk az egyiktől illetve a másiktól, így nem érhet csalódás. :)

Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést, legyetek jók, sziasztok! :)

5 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon jó hogy megírtad,köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is hasznos kis bejegyzés lett!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon hasznos volt ez a poszt, köszi! :)

    VálaszTörlés
  4. Tök jó, hogy megírtad a posztot. Én színes alappal még nem dolgoztam, de kíváncsi vagyok, mit tudnak kihozni a szemhéjpúderekből.
    (Andi)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...