2013. május 30., csütörtök

Nagy divat a trollkodás manapság

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb bloggerina már találkozott ezzel a jelenséggel. A szerencsésebbek a saját blogjukon talán még nem, de egy másik bloggerinánál vagy egy másik fórumon már biztosan beleszaladtak néhány trollba.

Engem eddig elkerültek a trollkodók (az építő jellegű negatív kritikát megfogalmazókat nem sorolom közéjük), de jelentem, úgy látszik én is szert tettem egy állandó egyénre, aki úgy döntött kiéli a gonoszságát a blogomon. 

Szeretném leszögezni, nem azzal van baj, hogy valakinek nem tetszik a blogom, én, vagy a smink amit csinálok.  A gond a stílussal van, amit ezek az emberek megengednek maguknak. 

Egy átlagos napon szó nélkül figyelmen kívül hagytam volna a dolgot, esetleg írok néhány sort az illetőnek és illedelmesen megkérem, hogy ne mocskolódjon, de mostanában annyi támadás érte a magyar beauty bloggereket, hogy inkább posztot írok a témáról. Nem erről a konkrét esetről, hanem úgy általánosságban. 

Azt gondolom, a negatív kritikát is meg lehet fogalmazni úgy, hogy hogy az ne legyen trollkodás. A rossz vélemény ígyis-úgyis bántja azért az embert valamilyen szinten, ez az ordenáré stílus abszolút szükségtelen, sőt egyenesen vérlázító, hogy egyesek névtelenül, arctalanul sértegetnek másokat.

Kik ők? Letettek valamit az asztalra? Fel tudnak mutatni bármit? 

Ezeket az embereket senki nem kényszeríti arra, hogy olyan blogokat olvassanak, ami nekik nem tetszik. Én is találkoztam már olyan bloggal, sminkkel, poszttal, ami nem tetszett, mégsem kezdtem szidni az íróját és nem rondítottam bele az önbecsülésébe, egyszerűen bezártam az ablakot és többet nem olvastam a bloggerina írásait. 

Nincs ezeknek a nőknek hobbijuk? Nincs jobb szórakozásuk, mint bántani másokat? Nincs életük?  
Őket ez boldoggá teszi? 

Milyen sivár és szánalmas élet lehet az, amiben az egyetlen vagy legalábbis az egyik fő szórakozást a trollkodás jelenti, ahelyett, hogy ezek a nők a szerelmükkel vagy a családjukkal lennének, moziba mennének a barátaikkal, sportolnának, olvasnának  vagy bármi. 

Elképesztő, hogy olyan világban élünk, ahol emberek órákat töltenek azzal, hogy „Minden ami irritál...” névvel FB oldalt indítsanak és leszóljanak mindent és mindenkit, ami nekik nem tetszik. Vagy idióta, bántó kérdéseket tegyenek fel a netre és ahol aztán oldalakon keresztül pocskondiáznak számukra vadidegen embereket... 

Tudom, ez egy szabad ország és szólásszabadság van, de utóvégre is! Azt hiszik ők tökéletesek? Azt hiszik, mi nem tudnánk őket bántani, ha akarnánk? Azt hiszik ettől ők valakik? Azt hiszik ez menő? Hát nem az. 

Azt üzenem az összes trollnak, hogy nézzenek magukba jó mélyen, szálljanak le az emberek súlyáról, testrészeiről, szépségéről, photoshop használatáról , hajszínéről és minden másról, és gondolkozzanak el azon, hogy ha látná őket az ember akire felnéznek és akit szeretnek, az vajon mit gondolna erről a viselkedésről.

Köszönöm.

27 megjegyzés:

  1. ez a facebook oldal nagyon gázos.
    sajnos igazad van, trollok mindig vannak és lesznek,sok a stresszes ember,és szerintem mindenkinek nagy mellénye van gép mögül,névtelenül.
    ez ellen sok dolgot nem lehet tenni. minél többen olvasnak annál több embernek szúrja a szemét valami.

    VálaszTörlés
  2. bocsi de én meg az unom már hogy minden bloggerina hisztizik ez miatt..azzal egyetértek hogy nem kell leszólni azt aki nem szép, erről nem tehet senki.
    viszont én nem fogom azért nyalni a bloggerinák fenekét hogy a bizonyos webshopot, és a bizonyos márkákat reklámozza..

    Kik ők? Letettek valamit az asztalra? Fel tudnak mutatni bármit? -ezen a mondaton viszont neharagudj de kiakadtam..
    te mit tettél le az asztalra? azért mert írsz reklámbejegyézeseket még nem leszel a világ közepe..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Te is hisztiznél, ha ok nélkül sértegetnének.
      2. Senkinek nem kell nyalni a seggét.
      3. Nem vagyok a világ közepe, soha nem is állítottam, de úgy gondolom arcátlan dolog úgy leszólni valakit, hogy lehet, hogy az illető fele olyan jó blogot nem tudna összehozni.

      Ez olyan lenne, mintha én nyilvánosan pocskondiáznék egy festőt például, holott én magam egy pálcikaembert sem tudok rajzolni. Remélem érted, hogy azzal a mondattal erre akartam célozni.

      Mutassa meg ő mit tud, legyen egy rohadt jó blogja és akkor elgondolkozom azon, hogy min kéne változtatnom...

      Törlés
    2. Felejtsétek már el ezt a reklámozós dolgot... Bárki kap tesztelni bármit, egyből jaj reklámoz meg jaj egekig magasztal egy terméket, meg jaj Pr meg jaj ez meg az... Arra nem gondoltok, hogy inkább örülni kéne, hogy valaki bemutat valamit, amire te esetleg nem figyeltél fel? Azért kapja 100ból 50 bloggerina ugyanazt a terméket, mert mindenkinek más a bőre, máshogy viselkedik egy termék....

      Senki nem köti a lelkünkre, hogy te márpedig jót fogsz írni erről a termékről, vagy... vagy mi? Mivel tudnának szerinted fenyegetni bennünket, azzal hogy nem kapunk tőlük többet semmit? Na bumm, szerintem ettől senki nem kapna sírógörcsöt. Én mindig az őszinte véleményemet írom meg egy termékről, és csak azért nem hagyom ki a negatív tulajdonságokat mert ingyen kaptam....azért kaptam, hogy TESZ-TEL-JEM, és ebbe beletartozik az is, hogy leírom, ha nekem rossz volt! Nem fizet érte senki különben, nem tudom ezt honnan és hogy találtáok ki, komolyan mondom hihetetlen....

      Katiet meg tessék szépen békén hagyni, az egyik legjobban sminkelő lány a bloggerek közül, de ha nem hiszel nekem , nézd végig pár sminkjét, szerintem fel fog tűnni Neked is, miről beszélek.

      És persze, hogy a bloggerinák fellesznek háborodva (én is fel vagyok), addig, amíg valaki NÉVTELENÜL, ARCTALANUL kritizál másokat. Mindig úgy tűnik, hogy annyira sokat tud az illetőről, amiből mit feltételezel? Rendszeresen olvassa... Magyarul gusztustalanul, kéjelegve tömi az agyába a blogger sorait, aztán elkönyveli magában, hogy fújj de unszimpatikus (és ez még enyhe jelző, hogy miket nem képesek hozzávágni egyes bloggerekhez a névtelenek.....) aztán meg megy fröcsögni, ahelyett hogy megnyomná az xet. Senkinek semmi baja nem lenne, ha nem ezt csinálná az ÖSSZES fröcsögő ember, kivétel nélkül.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. egyetértek az illetővel valamilyen szinten énis..nekem csak az a gondom hogy nagyon rossz termékeket is az egekig magasztalnak.. (a névtelen hozzászólást nem én írtam egyébként)

      Törlés
    5. Nagyon rossz terméket az egekig magasztaltam? Melyiket? (őszintén kérdem.)

      Törlés
    6. konkrétan nálad nem volt ilyen de másoknál : garnier bb, max factor spirál

      Törlés
    7. a max factor spirálok szuperek. Imádom őket pedig egyet sem kaptam még ingyen.

      Törlés
    8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    9. Na jó, de attól, hogy neked nem vált be, attól még nekem vagy másnak beválhatott. Ettől még nem szar a termék, csak neked nem ideális.

      Vagyis az a blogger aki dicsérte (én is), nem a szart magasztalta az egekig, csak elmondta, hogy neki mennyire bevált...

      Törlés
    10. Én pl eléggé megszerettem a garnier BB-t, hozzáteszem, saját pénzen vettem, és volt már, hogy olyat "szóltam le", amit ingyen kaptam... ez szerintem tök emberfüggő..

      Törlés
  3. Nagyon jól megfogalmaztad. :) Az a baj, hogy ez nem csak az interneten van igy, hanem szinte mindenhol Magyarországon (persze biztos máshol is, de mivel itt vagyok, ezt tapasztalom). Az emberek divatnak tekintik, hogy leszóljanak mindent és mindenkit és bele sem gondolnak abba a munkába ami egyes bejegyzések mögött áll.

    VálaszTörlés
  4. Értem én a sérelmeiteket, sőt az épp aktuális gyakorikérdésekes lejáratáson ki is álltam értetek, csak az a baj, hogy hiába írtok erről a jelenségről egyre többen, akikhez kéne, azokhoz úgysem jut el vagy ha eljut, akkor is süket fülekre talál. Ezek az emberek sajnos ilyenek és nem fognak megváltozni akkor sem, ha ész érvekkel álltok elő, úgyis mindenbe belekötnek, ha akarnak. Valószínűleg pont az a céljuk, hogy kiborítsák azt a bizonyos bilit és ilyenkor meg röhögnek a markukba. Ne adjátok meg nekik ezt az örömöt!

    VálaszTörlés
  5. nálam is van egy visszatérő troll a blogon de már jó rég nem írt :(((

    szerintem ez valamiféle perverz örömforrás számukra, hogy névtelenül tudnak mocskolódni. sajnos semmit nem lehet ellenük tenni mert ez benne van a pakliban ha az ember blogot vezet, előbb-utóbb valamilyen kis lelkiszegény parazita betalálja, de meg kell tanulni figyelmen kívül hagyni mert egyrészt semmit nem ér el az ember ha ilyen hülyeségeken felkapja a vizet másrészt ez a szándékuk és gondolom otthon virul a feje a gép előtt ha épp látja, hogy elérte a célját, felbosszantott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Osztom Petra válaszát. Valahogy engem is hidegen hagynának a "trollkodások", bár Én még nem találkoztam egy kekeckedő emberrel sem. szerintem megtanulható a kezelésük, és ha vállaljuk a véleményünk, életvitelünk nyilvános megmutatását, azt is vállalni kell, hogy ez nem csak a jó visszajelzésekkel jár, hanem sok-sok mással is. A trollkodó emberkék sajnos, tényleg sérült figurák, és elég baj az nekik, hogy így fejezik ki az észrevételeiket, de sajnos léteznek, és nem lehet őket kiszűrni. És nem is kell!!! Azzal is erősíthetjük magunkat, hogy hogyan tudunk az ilyen helyzetekben felülkerekedni, és győztesen kikerülni:)))
      Persze semmiképpen nem vitába keveredésre gondolok, sokkal inkább érdemes poénra venni az ilyen bejegyzéseket és a kedves, tréfás válaszokkal szerintem nem igazán tudna mit kezdeni a kis "lelkiszegény parazita" (ez nagyon tetsző megnevezés :)

      Törlés
  6. Engem nagyon felháborított ez az egész, én a tegnapi gyakori kérdéses dolgon akadtam fent.. főleg ezen a ki szép és ki nem dolgon.. azon egyenesen megdöbbentett, hogy téged és Evelint is előkaptak. Én azt gondolom, hogy nem szabad nekik megadni az örömöt ne is botránkozz meg rajtuk! Szerintem sok ilyen libuska tanulhatna tőled! ;)

    Szóval kedves névtelen trollok, adnék pár tanácsot tippet a további boldogtalan sivár életetekhez:
    - van ott fent egy x gomb a jobb sarokban tessék használni
    - vegyetek tükröt, nézegessétek magatokat és mantrázzátok el minden áldott nap, hogy ti mennyire szépségesek vagytok- ha más nem is de ti elhiszitek addig jó a világnak
    - tudom, hogy menő irigynek lenni és az is menő, hogy másokat le lehet szólni (mert a szomszéd fűje mindig zöldebb effektus), de mi lenne ha egyszer azt is szem előtt tartanátok, hogy ezek a lányok miattatok is írnak, hogy Ti könnyebben tudjátok megtalálni az ideális termékeket számotokra.
    - ha esetleg egy egy blogger nem szimpatikus, attól függetlenül a többi lányzóban találhattok még perspektívát, ne általánosítsatok!
    - ha ezek után mégis billentyűzetet ragadnátok inkább használjátok másra... mondjuk vágjátok fejbe vele magatokat. :D

    VálaszTörlés
  7. Ha személyesen ismernétek közelről, úgy igazán, szerintem a trolloknak adnátok igazat. Felszínes, fellengzős, öntelt, esetlen, ki-ha-én-nem lény. Neki ez a blog nem személyes hobbi, hanem rongyrázás, faszagyerekeskedés. Nézzetek ti az álarcok mögé, barátnék. Vak vezet világtalant...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhhh szóval te Katie egyik "jóakarója" vagy...
      Én nem ismerem személyesen, de a kezdetek óta olvasom, követem amit csinál. Soha nem éreztem nála azt, hogy ez rongyrázás lenne. Azt hiszem sokunknak segített például normális tusvonalat megtanítani, vagy épen a szemöldök dilemma kérdését is alaposan kivesézte, arról nem beszélve, hogy remekül sminkel!
      Tudom kedves Névtelen, hogy téged eme blödségek nem érdekelnek; de ha már annyira le akarod szólni akkor tedd meg ezt a szemébe és ne a blogján! :)

      Törlés
    2. Névtelen: Nem tudom ki vagy te, de biztosan nagyon belegázoltam a lelkivilágodba, hogy ilyen rossz véleménnyel vagy rólam. Sajnálom a dolgot, de fogalmam sincs hogy ki vagy és mit ártottam Neked, úgyhogy nem fogok bocsánatot kérni a valós vagy vélt sérelmeidért.
      Ha esetleg szeretnéd megbeszélni a dolgot négyszemközt, keress meg!



      Törlés
    3. mégis mi a rongyrázás Katie blogjában, amikor középkategóriás sminkcuccokat használ, akárcsak a sminkbloggerek zöme? mert ha 50 ezres alapozókat meg 19 ezres szempillaspirálokat kenne magára, érteném, mi a bajod, de így aztán tényleg nem.
      ha pedig személyesen ismered, akkor miért a blogján vagdalkozol ahelyett, hogy leülnél vele, és megbeszélnétek, hogy mi a bajod vele. ha már az evolúció jóvoltából adott a szóbeli kommunikáció lehetősége.

      Törlés
  8. Ismerős "probléma". :D De a gond ott kezdődik, hogy sokan azt reklámozzák, hogy jajjj névtelenül senki ne írjon, meg vállalják fel a nevüket és tök ok, ha valaki kulturáltan ír építő jellegű kritikát, mégis azt veszi észre az ember, hogy a moderálásnak köszönhetően ezek a névvel vállalt építő jellegű kritikák (miért ne lehetne megírni, hogy ez most ennyire nem bejövős és miért, stb) egyszerűen eltűnnek valahol az éterben.
    Itt most nem rád céloztam, azt szeretném leszögezni, őszintén szólva ha akarnék se tudnék negatív dolgokat írni a blogodról, az egyik kedvencem vagy magyar viszonylatban.
    De vannak nagyon sokan, akik csak a szépet és jót engedik megjelenni.
    Persze mindenki úgy kezeli a saját oldalát ahogy szeretné. Én sem szeretem a névtelen beszólogatóakt, de őszintén szólva, én sosem azt nézem hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja... ha még a nevét sem képes felvállalni, akkor igencsak gyenge jellem. Aki meg ebben éli ki magát, azt kezeltetni kellene.
    Az ilyen alpári stílusban előadott dolgokkal pedig leginkább saját magukat járatják le.

    VálaszTörlés
  9. Én a saját blogomon a névtelen hozzászólás lehetőségét megvontam. Akárki kommentelhet akármit, amíg alul ki tud választani valamilyen profilt.

    Nekem nem hiányzik, hogy a sorok közül olyanokat olvassanak ki, amit bele sem írtam. Félreértés előfordul, de tök aranyosan és normálisan is meg lehet ezt írni.

    Amúgy meg... mindenki azt ír a blogjára, amit akar, és olyan képeket tesz fel, amilyeneket akar. Nekem is van olyan, hogy nem tetszik, de nem fogok neki állni okoskodni és beszólni meg leszólni, mert ezzel úgyse érnék el semmit. Vagy nyomom az X-et, vagy normálisan leírom a véleményem. Még senki sem sértődött meg, és felvállaltam a nevem.

    A névtelennek üzenem, hogy nem csak segg nyalás van.

    A másik meg... az hogy valakinek van egy hobbija, ami ne adj isten blogolás, sminkelés stb. az nem rongyrázás. Ahogy Katie is írta, nem Picasso, és nem olyanról ír, amihez nem ért. De biztos vagyok benne, hogy ha művészi képeket kezdene el festeni és azokról írna, az sem rongyrázás lenne. Az ember lehet akár büszke is valamire. Nem csak beképzelt, öntelt libák vannak. És a bátorítás mondjuk nem minősül nálam segg nyalásnak. Vagy ha valaki megdicsér valakit az se. Miért ne gondolhatná más azt, hogy tök jó, amit a blogger csinál??? Meg most nem azért... de honnan a fenéből veszik a névtelenek, hogy a blogger azt várja el, hogy az egekig magasztalják és csak az a jó? :D
    Én még ezt egyetlen bejegyzésnél se láttam leírva senkinél.

    Katie, szerintem tegyél magasról ezekre a névtelen, rossz indulató megjegyzésekre. Ha valaki nem képes vállalni a nevét, annak a véleménye nem ér semmit. ;)

    VálaszTörlés
  10. Nekem szerencsére még nem volt negatív tapasztalatom a blogolás terén(még elég gyerek cipőben jár a blogom),de nagyon sajnálom azokat az embereket,akik képesek ilyen gusztustalanul leszólni mások hobbiját,munkáját.Főleg névtelenül.Mindig azt az embert tartottam valamire,aki képes megmondani az önálló véleményét és nem mások irányítanak,de vállalja fel magát.Ha nem,hát akkor egy igen jelentéktelen egyedről van szó!
    Viszont őszintén fáj a szívem,amikor újból és újból rájövök,hogy mennyi gonosz és keserű ember van a világban,főleg Magyarországon!Ahol mindig muszáj valamit vagy valakit találni,hogy bele köthessenek!
    Pedig az élet olyan jó és annyi szép dolog van benne!:)

    VálaszTörlés
  11. Nekem azért árnyaltabb a véleményem annál, hogy a trolloknak nincs élete ill. a bloggerek beképzelt p-csák.
    Egyrészt van olyan blogger, aki x év beauty bloggerkedés után nem bír egy normális tusvonalat húzni, meg olyan blogger is van, aki egy Cotytól kapott holt rossz szempillaspirálról ódákat zengett, pedig kb úgy nézett ki, mintha szó szerint semmi nem lenne rajta, meg van olyan blogger is, aki minden promósz-rt kitesz a blogra, pedig rohadt unalmas ám 55ször ugyanaz a semmitmondó reklámszöveg. Olyan blogger is van, aki konkrétan kitörölgeti a kommenteket, ha nem arról szólnak, hogy milyen fasza lány ő. Nem mindenki és nem mindig vétett ilyen hibákat, de legyünk ezer százalékig őszinték vannak ilyenek. Az is igaz, hogy undorító, gusztustalan és marha kényelmes dolog arc nélkül, név nélkül szapulni úgy másokat, ahogyan azt a való életben sosem tennénk és nem kívánnánk, hogy velünk valaki ezt tegye. Lehet kritizálni, megfelelő, értelmes stílusban. Meg lehet nem olvasni blogokat, tudjuk, hogy nem kötelező.
    Egyébként marhára LOL, hogy olyan embereket találtak meg olyan dolgokkal, ami egyszerűen nevetséges. Pl.: Lumena, aki szerintem egy teljesen egyedi színfoltja a magyar beauty blog szférának, nem mindenkinek való, de szerintem neki pont sosem volt ez a célja. Szóval LOL a trolloknak, de senki nem tökéletes, én sem, mi sem, ők sem.

    VálaszTörlés
  12. Még az elején leszögezném: nincs semmi gondom se veled se más bloggerrel, néhányotokat olvasom is rendszeresen (téged is). Nekem az a véleményem erről az egészről hogy onnantól kezdve hogy te nyilvánosan publikálsz, feltöltöd a képeidet, stb, valahol közszereplőt csinálsz magadból (még ha a magyar jogban nincs is teljesen tisztázva ez a fogalom) Ezzel pedig azt is vállalod hogy bizony ilyen vagy olyan módon véleményezni fognak téged (mint személyt). Nekem ez a felháborodás kicsit olyan mintha pl Gregor Bernadett kiakadna mert egy fórumon lek*rvázták. Ha valaki vállalja a nyilvánosságot, akkor ez sajnos ezzel jár... Persze el lehet vitatkozni azon hogy mennyire szép dolog pocskondiázni a másikat, de az a helyzet hogy meg van a joguk hozzá. Ezt vállalni kell, be kell nyelni.
    Abban is van igazság hogy némelyik "beauty-blogger" nevetségesen rosszul sminkel/ellenszenves stb, de végülis az is egy út hogy valaki az antitálentumával lesz híres/hírhedt, legalább van kin röhögni (lásd a magyar celebeket...)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...