2017. július 27., csütörtök

Menyasszonyi smink? Kérlek, bízd profira!

Hacsak nem vagy profi sminkes vagy egy sminkelésben igen jártas, modern kozmetikus, esetleg egy tehetséges amatőr, sok éves tapasztalattal a hátad mögött, ne magadnak csináld az esküvői sminkedet!
Ez egy borzasztóan fontos nap, ahol rengeteg fénykép készült majd rólad, így ha a sminked nem lesz tökéletes, az sokszorosan megbosszulja magát.
Ne kockáztass, bízd profira a dolgot, de a sminkes kiválasztását se vedd félvállról!
Miért írom ezt?

Nos, azért, mert tombol az esküvő szezon, ami azt jelenti, hogy az utóbbi hetekben rengeteg sminkes, kozmetikus és önjelölt sminkes munkája köszönt vissza rám, és azt kell hogy mondjam, több rossz munkát láttam, mint jót. Sajnos.

Két dolgot már most leszögeznék, mielőtt folytatnám ezt a témát.

1. Még véletlenül sem akarok általánosítani. Tény, hogy vannak nagyon jó és rossz sminkesek is a piacon. Továbbá vannak szépen sminkelő és vannak borzasztóan sminkelő kozmetikusok, illetve beauty bloggerek/vloggerek is. Pont.

2. Neveket, fotókat, linkeket nem fogok megosztani veletek itt a blogon, mert senkit nem akarok sem megbántani, sem ócsárolni a munkáját ország-világ előtt. DE!

Bődület, hogy milyen csúnya sminkekkel találkoztam az elmúlt időszakban menyasszonyi smink címszó alatt! Legtöbbször fogtam a fejem, hogy hogy lehet ennyire elcsúfítani valakit élete egyik legjobban várt, legszebb napján...
Elkezdhetném sorolni, hogy milyen hibákat fedeztem fel, de felesleges lenne, ugyanis mindenféle bakival találkoztam.

Itt most nem feltétlenül arra gondolok, hogy nem volt szépen eldolgozva az alapozó, vagy nem volt szép a tusvonal. Persze olyat is láttam, aki szinte egyáltalán nem satírozta el a színeket (!), és aki sehogy sem tudta szimmetrikusan felvinni a modell két szemére ugyanazt a formát, de ebből volt a kevesebb.

A kivitelezés legtöbbször rendben volt, csak a koncepció nem. Pl. nem a modell szemszínéhez passzoló szemhéjpúderek kerültek a szemhéjára, vagy nem a szemformájának megfelelően sminkelték ki a vendéget, vagy pl. nem igazították meg a szemöldökét, csak beszínezték ahogy éppen volt. (Ami egy menyasszonyi sminknél nem megengedett, szerintem.)

Ott vannak azok, akik sablon sminket csinálnak, azaz mindenkit kb. ugyanúgy, csak más színekkel sminkelnek ki. Vannak, akik megragadtak a 10-20 éve tanult szinten (ők általában két nagyon világos színt használnak a szemhéjon és azt mindig jó sok fényes highlighterrel a szemöldök alatt "teszik teljessé"). Vannak, akik annyira minimál sminket tesznek csak fel a menyasszonyra, hogy az a fotókon egyáltalán nem is látszik, ami még a kisebb baj, ahhoz képest, hogy vannak, akik viszont nem az alkalomhoz illően sminkelik ki a menyasszonyt, hanem inkább pornósztárrá "varázsolják".

A legdurvább, hogy ezeknek a sminkeknek egy részét szakember készítette, vagyis kozmetikusok és (ritkábban) sminkesek.

Persze ez nem az első eset, hogy megbotránkozom valakinek/valakiknek a hozzá nem értésén, hiszen vittek már fel az arcomra kb. 4 árnyalattal sötétebb alapozót a kelleténél a parfümériában azzal hogy "nézzem meg mennyivel élettel telibb így az arcom" (szemben a jóval világosabb, kissé talán sápasztó, de megfelelő színű alapozóval sminkelt oldallal), és olyan - éppen egy modellt lelkesen sminkelő - szakemberrel is, aki vélhetően a sminkelésből, szépségápolási termékek eladásából él, mégis meglepődött azon, hogy a transzparens púder nem lesz fehér az arcon vagy hogy alapozót mindig természetes fényben szabad csak választani.

Azon, hogy valakinek nem tökéletes a sminkje, nem szoktam fennakadni, hiszen egyrészt az enyém sem mindig az, nekem is bőven van még hova fejlődnöm, másrészt nem kell tudnia mindenkinek sminkelni. De ha már valaki nem jó ebben, akkor ne akarja maga csinálni a menyasszonyi sminkjét, és még véletlenül se vállalja el másik menyasszony sminkelését!

Kicsit elkalandoztam, sőt kicsit fel is húztam magam...a lényeg, hogy az esküvője napján minden nő szeretne a lehető legszebb lenni. Ha neked még nem jött el ez a nap, kérlek, mindenképpen olyan személyt kérj fel sminkesednek, akinek láttad már a munkáit (amikkel maximálisan meg is voltál elégedve), aki érti a dolgát, aki mögött sok éves tapasztalat van, és aki sminkelt már másokat is korábban!
Nem kell, hogy mindenképp okleves sminkest kérj fel, de kérlek jól nézd meg, hogy kire bízod magad aznap! Mindegy, hogy az kozmetikus, blogger, vlogger, sminkes vagy csak egy ügyes amatőr, de legyen tényleg nagyon ügyes! És persze MINDIG, MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT CSINÁLTASS PRÓBASMINKET, hogy erről meggyőződhess!

Egy szó, mint száz, kellő tapasztalat nélkül ne akard magad megoldani a dolgot, de akkor is nézz jól körül, ha szakembert kell választanod, mert a papír sem mindig garancia arra, hogy szép lesz a végeredmény.


Ti is találkoztatok már ezzel a jelenséggel vagy csak én vagyok ennyire szőrszálhasogató?!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon igazat adok, és ha már esküvőről van szó, ugyanez igaz a fotósra is. A sminkeseken kívül sajnos az önjelölt amatőr esküvőfotósok is megjelennek ilyenkor, akik jóval olcsóbban vállalnak munkát, csak éppen legtöbbször nulla tapasztalatuk van. Ez pont az a műfaj, ahol a legtalpraesettebbnek, legtapasztaltabbnak, legjobbnak kell lenni, nem lehet csak odamenni egy kamerával olcsóér'. A legfelháborítóbb számomra az volt, amikor hallottam, hogy egy vidéki lány ment volna budapesti esküvőt fotózni jegyesfotózás, minden előzetes találka nélkül úgy, hogy ismeretlen volt számára a pár, csak neten kommunikáltak előtte. Egy profi esküvőfotós nem vállal esküvőt jegyesfotózás nélkül, mindennek az az alapja...ha valaki ezzel sincsen tisztában, mondhat bárki bármit, leírta magát nálam. Szerintem pofátlanság, hogy valaki kellő tudás és / vagy tapasztalat hiányában elvállal egy esküvői munkát, ami ráadásul sokaknak a legszebb és legkülönlegesebb napja. Persze a pár felelőssége is, nagyon utána kell nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam már olyan esküvői képeket profi fotóstól, hogy a képek láttán arra gondoltam, ha valaki így örökítené meg az esküvőmet, ledugnám az objektívét a torkán. Nagyon sok fotós ismerősöm, barátom van, esküvőszezonban fogjuk is a fejünket.

      Törlés
  2. Teljesen igazad van Kami! Manapság rengetegen hívják magukat fotósnak, pedig csak annyi történt, hogy vettek egy tükörreflexes gépet...Tisztelet a kivételnek.

    VálaszTörlés
  3. Teljesen egyetértek veled és Kamival is.
    Néhány csajszit tényleg travivá sminkelnek az esküvője napjára és én sem tudom felfogni hogy egy kozmetikus miért nem képzi magát folyamatosan ezen a téren. Egy ismerősöm is elment próbasminkre és a kozmetikus lány egy ezer éves Rimmel alapozóval akarta sminkelni, ami óta már 2 új csomagolása volt annak az alapozónak, mondván ez az árnylat passzol a bőréhez. Nem tudta mi az a highlighter és kontúr és nem volt műszempillája sem. Ja és elég durva árat kért csak a próbasminkért.
    Fotósokról is hallottam már horror sztorikat. A lagzi elejére lemerült az aksija és nem volt pótaksi, konkrétan 2 órán át nem fotózott, amíg várta, hogy töltődjön az aksi. A másik meg eltűnt a fotókkal 8 hónapra.

    Nagyon hasznos írás volt. :)

    Bocsi, hogy szólok, de a címből kimaradt egy z betű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos. Javítottam. Köszi, hogy szóltál. ☺️

      Törlés
  4. Teljesen egyetértek. Már egy ideje levegőben van nálunk az esküvő, szóval pár éve már nézegetem a szolgáltatókat meg esküvői képeket a neten, és rengeteget szörnyülködöm... főleg a sminkeken, mert ugye ahhoz értek a legjobban (de fotókból, dekorációból is láttam olyat, amire csak azt tudtam gondolni, hogy remélem, ezért nem fizettek...). És még így sem merném magamnak bevállalni (mert pl. a fotókra való sminkeléshez nem értek, meg biztos túlzottan izgulnék aznap).

    Amit én látok leginkább, nálam is az, hogy sokan még mindig az ilyen '90-es években ragadtak meg, ősrégi technikáknál horgonyoztak le, meg az akkori divatnál, ami akkor sem állt jól mindenkinek, de a mostani hajdivathoz, ruhadivathoz meg abszolút nem. Jeges szemöldökcsont-highlight, sötét terrakotta rúzs és pír, nagyon durva szemkontúr, rúzsnál sötétebb szájkontúr. Ha meg nem, akkor meg azt hiszik, akkor szép a menyasszony, ha úgy néz ki, mint egy Playboy maca... csillám mindenhol, túlrajzolt korrektorszínű száj vagy irgalmatlan mennyiségű és már egészségtelenül fénylő, csillogó bugyirózsaszín ajkak, diszkóba való füstös szem. De jártam már olyan okleveles sminkesnél is, aki ilyen 10 szezonnal azelőtti avonos termékekkel dolgozott meg nem mosta az ecseteit.
    Sajnos sztem sokat kell kutatni, ha az ember jó szakembert akar választani... manapság már a parfümériában dolgozó stylistok kevesebbet tudnak a smink világáról, mint egy lelkes amatőr. Múltkor voltam Douglasban, a hölgy, aki segíteni próbált, amikor hidegebb tónusú mályvás rózsaszínt rúzst kerestem, mutatott egy melegrózsaszínt, aztán amikor hidegebb tónust kértem, majdnem lehülyézett, hogy "hát a világosabb jeges rúzs neked nem állna jól"... ami igaz lenne, de nem azt kértem :D. És azt hitte, a mályva a barna egy árnyalata. Utána meg mondtam, hogy krémes finishű rúzst keresek, erre odaadott egy full csillámost... erre mondtam, hogy hát ez nem egészen krémes finish... erre: de hát krémes, nézd, hogy siklik a bőrön... és a sminkszakmában dolgozó embereknek legalább az 50%-a ilyen tudással rendelkezik...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...