2012. szeptember 12., szerda

Mindent a tetoválásokról 2. rész

Miután elkészült az első tetoválásom, hát természetesen nem tudtam leállni és rá egy évre újra felkerestem a Gergőt. (Your Mind Tattoo)

 A művész munka közben és a Laci haverom :)

Bementem hozzá és mondtam, hogy szeretném ha folytatná a lábamat. Ekkor együtt kitaláltuk, hogy tetováljuk fel az első szám kottáját a lábamra amit megtanultam. Hát így is lett. A Black Sabbat: Paranoid számának kottáját elvittem magammal és mint az első tetoválásnál, ugyanúgy előkészült és nekiállt a lábamnak.

Sajnos itt kicsit szerencsétlenül jártam, mert miközben varrta a bőröm, a szőrtüszők szinte azonnal begyulladtak és mivel a kottát úgy színezte körbe mintha füst lenne, ez elviselhetetlen fájdalommal járt. A mai napig nem tudom miért volt ez, hogy ilyen hirtelen begyulladt, mert azóta sem történt hasonló! Most szeretnék kitérni a tetoválás kezelésére, mert ennél a tetoválásnál nagyon oda kellett figyelnem erre a gyulladás miatt!

Általában minden tetováló a Bepantent ajánlja, mert az nedvesen tartja a bőrt, taszítja a vizet és segít a gyógyulásban is. Fontos, hogy a sima Bepanthent, ne a Bepanthen Plus-t használjátok, mert utóbbi nagyon hamar megszárad a bőrön, a tetoválásnak viszont nem szabad száraznak lenni legalább egy hétig, mert különben varosodni kezd és akár ki is fakulhatnak (inkább a színes tetoválásoknál fordul elő). Szóval sima Bepanten kenőcs, és persze fóliázás, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön a tetoválásra, nehogy elfertőződjön (hiszen ez is sebnek számít)!

A fólia miatt sajnos azért piros lesz a bőr, illetve ilyenkor a kenőcs és a seb is bepállik, ami átfóliázáskor nem szép látvány, mert ilyen gennyes váladék képződik a folpakk alatt. Ezt szépen óvatosan le kell törölni és újra bekenni, majd szellőztetni, amennyit csak tudja az ember. Ez az egész pár nap alatt lezajlik, úgyhogy nem kell aggódni.
(Ha netán valami nagyobb baj van akkor Betadin kenőcs neki, de ekkor semmi fólia! Nekem még ilyen soha sem történt, kicsit piros volt, de semmi komplikáció.)

A kottás tetkó után kapott el az ihlet igazán, ekkor kezdtem a tetoválások sokaságát magamra varratni.
A következő tetkó az oldalamra került a Hungexpo Tattoo bemutatóján és kiállításán. 
Itt a Magyar Tetoválók Szövetsége szervezett egy versenyt, amire a Gergő elhívott, mint bőrt. :D
Itt is pórul jártam sajnos, mert ugyan elkezdte a művet (a Hannibál DVD borítóját), de sajnos félúton abba kellett hagynia egy másik produkció miatt és csak 2 órára rá tudta volna befejezni. Ekkora viszont már annyira belenyugodott az oldalam, hogy nem lesz több szurkálás, hogy mikor a Gergő hozzáért, már akkor majdnem bepisiltem a fájdalomtól! Szóval akkor ott a portré tetoválás abbamaradt.


A másik szerencsétlenség az volt, hogy előző nap, valami névnap vagy szülinap ünneplés volt, és hát én ittam alkoholt. Nem mondom, hogy sokat, de keveset sem. :D Ráadásul mikor megérkeztem az expóra, mivel várnom kellett, ott is ittam egy sört. Ezt nem szabadott volna, mert az alkohol hígítja a vért, és emiatt sokkal jobban vérzett a tetoválás mint általában. Mi ebből a tanulság? Ne igyál alkohol legalább tattoo előtt egy nappal, és főleg közvetlenül előtte ne!

 Frissen...

 Kiegészítve.

Mivel az expó keretén belül nem készült el a mű, végül a szalonban került rá sor. Most szeretnék jobban kitérni a fájdalomra, mivel ebben a tetoválásban, van egy kis Trash Polka stílus is, azaz hirtelen vonalvezetés és különféle úgymond „firkálások” vannak benne, majdnem felér a hónaljig és a mellbimbó közelében is dolgoztunk, ezért itt volt fájdalom rendesen!

Igazából a tetoválás ott fáj a legjobban, ahol vékony bőr van vagy csont Pl.: sípcsont, bordák, hónalj, nyak, térdhajlat, és a könyök. Ez persze attól is függ, ki mennyire bírja a fájdalmat. A lányok sokkal jobban bírják a tetoválást mint a férfiak az biztos. :D Háton fáj egyébként a legkevésbé azt mondják, mert ott sokkal kevesebb idegvégződés van.  Nekem ott egyenlőre nincs. ;-)

Miután elkészült az oldalam, fellélegeztem, de sajnos ezt a tetoválást volt a legnehezebb kezelni is, mert nem tudtam  fóliázni sem rendesen, és ugye víz sem érheti a tetoválást legalább 3 napig, szóval nem volt egyszerű. Azt nem mondom, hogy egy nedves kendővel pl. popsi kendővel ne töröljük át a friss tetoválást, de nem szabad tusolóval veretni rá a vizet és egy meleg vízzel teli kádba se üljünk bele! Be kell fóliázni és egy gyors tusolás! 

Én úgy ápoltam, hogy a munkahelyen kb. 2 óránként cserélgettem a folpakkot. (Fólia le, kicsit megtöröltem, aztán Bepanthen majd fólia fel). Mikor hazaértem popsi törlőkendővel áttöröltem, Bepanthen, majd szellőztetés, és utána éjszakára ment rá a fólia legközelebb. Éjszaka ha felébredtem akkor is mindig cseréltem és krémeztem!
A 4. napon már csak krémezés volt, semmi folpakk. Ilyenkorra a fájdalom is teljesen elmúlik, mert ugye azért a tetoválás nemcsak akkor fáj mikor csinálják, hanem, még rá pár napig azért elég kellemetlen. Mint amikor az ember lehorzsolja a lábát, hát ugyanaz a fájdalom van itt is, de azért elviselhető. 
Ennyit a kezelésről meg a fájdalmakról!

A szerk.:
A következő részben rengeteg kép várható, illetve szó lesz az igazán színes tetoválásokról is! :)




3 megjegyzés:

  1. Én mindig Bepanthen pluszt használtam, és sosem fóliáztam újra, de gyönyörűen gyógyultam, és nem gyulladt be sosem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A munkák gyönyörűek,a leírás jó,csak pár félreértést kellene eloszlatni :)
      Több mint 20 éve tetoválok,pár szalonban megfordultam,jelenleg német országban dolgozom,ennyi idő alatt 1-2 dologra rájön az ember,sokat megtanul,sokat pedig "ellop" kollégáktól. :)
      A tetoválásaid nagyrészt az utókezelés hibás mivoltának köszönhetően fájtak napokig. Ugyanis téveszme hogy jót tesz a tetkónak a napokig tartó fóliázás.
      A sebek gyógyulásához hozzátartozik a szellőzés,és a megfelelő tisztítás-tisztulás is. Ha egy tetkót folyamatosan fólia alatt tartasz az bedunsztolódik,és sokaknál heveny fájdalommal,napokig tartó gyulladással jár.
      Maximum 2 órát lehet a fólia rajta,utána LEMOSOD,majd 2 órás szellőzés után újra fóliázhatod. De ezt csak kivételes esetekben javaslom (pl poros munkahely,környezet).
      Téveszme szintén hogy nem lehet tusolni vele. Nem 1920-at írunk,hogy utána napokig nem érhet vizet. A mostani festékek nem moshatók ilyen könnyen ki. :) Természetesen ne ázzon a tetoválás,és a dörzsölés sem tesz jót neki,de ha tiszta vízzel lemosod,majd tus után bekened többet használ.
      A krémezés sem mindegy hogyan történik. VÉKONY rétegben finoman bemasszírozva,semmiképp nem vastagon,hisz ugyanaz az eredménye mintha órákig ázna a bőr,a szövetek fellazulnak,és fakul a tetkó.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...