2012. december 12., szerda

Ecsetek: mi mire jó?

Jó pár hete az egyik olvasóm azzal keresett meg, hogy örülne egy olyan posztnak, ami arról szól, hogy melyik ecset mire jó, milyen területeken használható, milyen termékekkel "kompatibilis".

Mivel a Sigma ecseteimet nagyon szeretem és a CS 22 darabos ecseteiről más jellegű posztot akarok írni, úgy döntöttem, hogy a Sigma hivatalos képeit felhasználva körbejárom, hogy milyen művelethez, milyen típusú ecset ajánlott, mire kell figyelni, melyik ecset mire jó. :)

Az ideális ecset...

...alapozáshoz: Sokféle formájú ecset létezik, amivel felvihetjük/eldolgozhatjuk a folyékony alapozónkat. Az én kedvencem a Sigma Flat Kabukija, de lehet macskanyelv formájú vagy duo fibre ecsetet is használni, a lényeg, hogy mindenképpen szintetikus ecsetet válassz. Pl. itt a Sigma F50, az F60 vagy az F80. 

...púderezéshez: Fontos, hogy viszonylag nagy fejű, mindenképpen természetes szálakból álló ecsetet használjunk, mert a szintetikus szálak nem veszik fel kellőképpen a púderes állagú termékeket. A mérete egyéni preferencia kérdése, de hogy ne kelljen sokáig bajlódni a púderezéssel én a nagyobb fejű, pufibb fajtát ajánlom. (A tömöttebb több púdert vesz fel, ami néha túlpúderezett hatást kelt.)
Sigma F20 - F30 - F25 - F45 ...pirosításhoz: Más-más típusú ecsetet célszerű használni a krémes illetve a por állagú pirosítókhoz.
A krémes termékekhez pl. a duo fibre tökéletes, aminek a végei szintetikus szálakból állnak, a por állagú pirosítókhoz viszont természetes szálakból álló ecset az ideális.
A forma lehet lekerekített, ferde végű vagy lapos, mindegy, viszont fontos, hogy egy pirosítóecsetnek legyen tartása. (Az F40-esből ez a tartás hiányzik, szétterülnek a szálai az arcon.)
Sigma F40 - F55 - F88 - F10...highlighterhez-kontúrhoz, árnyékoláshoz: Itt is ugyanaz a szabály, mint a pirosítóecsetnél. Ha krémes vagy folyékony highlightert/bronzosítót használsz, akkor szintetikus, ha por állagút, akkor természetes szőrű ecseteket válassz. Fontos továbbá, hogy ne legyen túl nagy az ecset feje, hogy precízen dolgozhass vele. 
F50 - F35 - F05 - F84 és az E50, ami kifejezetten highlighterhez ajánlott.

 ...korrektor felviteléhez: Lehet kis fejű vagy nagyobb fejű is az ecset attól függően, hogy az arc melyik részén akarunk korrektorozni, a lényeg, hogy lekerekített és szintetikus szőrű legyen. Sigma F65 - F75 - F70

...primer felviteléhez, szemhéjalapozókhoz és krémes állagú szemhéjfestékekhez: Itt arra kell figyelni, hogy mindenképpen szintetikus szálakból álló ecsetet használjunk, mert a természetes szálak túl sok anyagot szívnak magukba, így több festékanyag kerül az ecsetre, mint amennyi a bőrre. Sigma F65 - F70 - F60 - F75


...ajakrúzshoz, szájfények felviteléhez: Az a szintetikus ecset az optimális, aminek viszonylag kis feje és keskenyedő formája van, amivel precízen lehet dolgozni. Sigma L05...a szemhéj árnyalásához, szemhéjpúderekhez:
Én 3 féle szemhéjpúderecsetet különböztetek meg:
-         az első csoportba azok tartoznak, amikkel a mozgószemhéjon vagy a szemöldök alatti területen tevékenykedek
-         a második csoport a satírozó ecsetek csoportja
-         a harmadik pedig az, amivel a külső V-t alakítom ki.

A mozgószemhéjon én azokat az ecseteket szeretem használni, amiknek lekerekített a formája, nem túl nagy a feje, természetes szálakból állnak és van tartásuk. Ezek általában a tömöttségük és az anyaguk miatt sok festéket vesznek fel, így könnyedén intenzív színt érhetünk el velük.
A szemöldök alatti területen is ezeket a típusú ecseteket használom, de mivel nálam elég nagy ott a hely, ezért nekem oda a nagyobb fejű ecsetek váltak be. Sigma E55 - E60


A satírozó ecseteknél arra kell figyelni, hogy nagyon puhák és pufik legyenek, mert azokkal lehet a legjobban eldolgozni a széleket és összemosni a színeket. A mélyítővonal gyengéd árnyékolásához is ezek az ecsetek a legjobbak. Sigma E45 - E40 - E35 - E25 - E70


A külső V kialakításnál én mindig a ceruzaecsetemet használom, aminek van tartása, elég tömött és természetes szálakból áll. Ezekkel az ecsetekkel egyébként jól el lehet vele satírozni a szemceruzát is, sőt a belső szemzug kiemelésére is kiválóak. Sigma E30 - E45...szemöldökszínezéshez: Erre a legkiválóbb a ferde tusecset, aminek erős, nem túl hajlékony szálai vannak. Én jobban szeretem, ha természetes szálakból áll, de a lényeg, hogy a feje ne legyen túl nagy.  Sigma E75

...tusvonalhoz, szemkontúrhoz: rengeteg féle tusecset létezik. Anyagát tekintve itt nincs kikötés, lehet természetes vagy szintetikus is, lapos, egyenes végű, ferde végű, vagy hagyományos is, a lényeg, hogy a lapos tusecseteknek legyen tartása, a hagyományos pedig vagy keskenyedjen a vége felé, vagy legyen nagyon vékony, hogy precízen dolgozhassunk vele. Sigma E20 - E05 - E10 - E15 - F65
(Az E15-ös a szemceruza elsatírozásához és az alső szempillák szemhéjpúderrel való hangsúlyozásához is remek. Az E20-as pedig a szemkontúr füstösítésére, az alsó pillák szemhéjpúderrel való kiemelése során lehet nagy segítség, de a külső V megrajzolásakor is jól jön.)   

Most ennyi csajok, legyetek jók! :)
 

3 megjegyzés:

  1. köszi, ez nagyon hasznos poszt volt!

    VálaszTörlés


  2. Szemeim festésére nem sok ecsetet használok, de ha egyszer rászánom magam a próbálkozásra, legalább tudom mit mire próbáljak használni :)

    VálaszTörlés
  3. nagyjából én is őket használom, a Sigma E55-t nagyon szeretem! anno beruháztam a Sigma Eyes Kit-re, hát soha nem bántam meg, igazából az én összes igényemet kielégíti. Alapozáshoz nem használok ecsetet, de a többi esetben hatalmas javulást láttam a "sminkjeim" között!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...