2012. december 17., hétfő

OFF Topic: A szürke ötven árnyalata

Eddig nem nagyon jelent meg a blogon könyvkritika, pedig a másik nagy szenvedélyem a sminkelésen kívül az olvasás. Nem terveztem, hogy elolvasom ezt a könyvet, sőt azt sem, hogy írok róla, de mivel akkora felhajtás körülötte és csak igen szélsőséges véleményeket hallottam róla korábban, fúrta az oldalamat a kíváncsiság, ezért pár hete elolvastam.


Az alapján amit hallottam róla, egy világossá vált: ezt a könyvet vagy csak nagyon utálni vagy nagyon szeretni lehet. Köztes állapot nincs. Én kíváncsian vártam, melyik csoportba fogok tartozni. Titkon azt reméltem, hogy ez lesz a következő könyvsorozat, ami majd a Harry Potter könyvek és a Twilight után ismét elkalauzol egy másik világba, amitől majd nem tudok szabadulni.

Figyelem!!! Spoiler!!! Aki nem olvasta még a könyvet, és nem szeretné, hogy lelőjjem a poént, az ne olvasson tovább!!!  

Ami már az első oldalakon feltűnt: a szereplők rettenetesen hasonlítanak a Twilight szereplőihez.
A csaj nem az az igazi szépségideál, hanem ugyanolyan átlagos külsejű, esetlen szürke kisegér, mint Stephenie Meyer hősnője. A férfi szereplő titokzatos, veszélyes, lehengerlően jóképű és zongorázik.

A nő totál zavarban van a pasitól (inkább kellemetlen számára az első találkozás, mint kellemes), aki minden idegszálával vágyik rá, de próbálja elijeszteni magától:

„ Nem az a férfi vagyok, aki kell neked.” 
 „Jobban teszed, ha távol tartod magad tőlem…mégis van benned valami, ami miatt nem vagyok képes távolni tartani magam tőled. Erre a nő: Akkor ne tartsd távol magad.”

Aki olvasta a Twilight-ot, az pontosan tudja, hogy szinte szó szerint elhangzik a könyvben ez a mondat.

Ami még szintén nagyon szembetűnő és már az első oldalaknál kibukik: a rendkívül bugyuta szöveg. Ez lehet, hogy a fordítás hibája, de akárhogy is nézem, nevetséges a megfogalmazás. Annyira egyszerű, mint egy faék. 
A „menő” – manapság már senki nem mondja semmire, hogy menő-, a „Szent szar!” – ez a kifejezés egyébként két egymást követő oldalon 4x hangzik el!! – és a „Szentséges basszantyú!” állandó visszatérő elem a szövegben.

És egy újabb zavaró apróság: a főhősnőt huszonévesen világosítja fel arról a barátnője, hogy jó lenne, ha a randi előtt leborotválná a lábát...Miért nem egyértelmű egy huszonéves nőnek, hogy borotválnia kell a lábát? :O

Miután túltettem magam a fentieken, igyekeztem a történetre koncentrálni, próbáltam elvonatkoztatni a hasonlóságoktól és kevésbé kritikus szemmel várni a folytatást....

Most mit mondjak?....unalom....szex.....még egy adag unalom.....szex.....dögunalom....szex,szex.....aztán megint és megint....ebből áll az egész. Ugyanazok a mondatok ismétlődnek állandóan, mindig ugyanazokkal a szavakkal, kifejezésekkel van leírva maga a szexjelenet is - pedig állítólag pont ezektől érdekes ez a könyv – más nem is történik, csak szex.

Tudom, hogy ez egy erotikus könyv, nem is vártam magasröptű gondolatokat, de azért szólhatna néhol másról is, mint dugásról agyba főbe, nem? Elvégre az életben történnek más dolgok is...Na és itt van a gyakorlati oldal....ennyi szextől az ember lányának úgy fájna mindene, hogy csak na! De most komolyan....senki nem képes ennyit „baszni” - hogy a könyvet idézzem - állandóan...

Ráadásul a legfurcsább az egészben, hogy olyan nagyon durva dolgok nem is történnek a könyvben. Ahhoz, hogy megbotránkozzam, valami sokkal durvábbnak kellene történnie. Valaminek, ami meghökkent vagy elborzaszt, ami feszegeti a határaimat, ami intenzív érzéseket kelt bennem, attól függetlenül, hogy tetszik-e amit leír vagy nem. Vártam a nagy újítást, a hatalmas, akár ijesztő szexjeleneteket, valamit, ami majd nagy szám lesz....vagy ha nem is nagy, legalább szélsőséges...de semmi. Néhány szimpla meneten kívül és pár „szexi” kiegészítőtől eltekintve semmi különös. 

Én egy erotikus könyvtől azt várnám, hogy azért mozgasson meg. Nem tartom magam kifejezetten nyitottnak, prűdnek sem mondanám magam, de egy biztos: egyáltalán nem kaptam kedvet a könyvben megtörténtekhez. Nem érzem, hogy ez valami olyan nagyon jó dolog lenne, amit feltétlen ki kéne próbálnom.  Lagymatag az egész.

Ha valaki érzelmeket is várna a könyvtől, ne tegye! Romantikus, szerelmes regénynek is rettenetesen gyenge. (Ennél sokkal szebb, valóban megindító szerelmes történetek is léteznek és most nem a Twilight-ra gondolok). Amikor egy kicsit már kezdem azt hinni, hogy itt szerelem is van a dologban, mindig szembetalálom magam egy oda nem illő, durva párbeszéddel vagy kemény káromkodással és a varázs azonnal megtörik: 

„Megmondtam neked, mit teszek, és mindig tartom a szavam.
El foglak fenekelni, aztán megbaszlak, gyorsan és keményen.”

„Ezt azt jelenti, hogy most szeretkezni fogunk? 
Nem, Anastasia, nem azt jelenti. Először is én nem szeretkezek...én keményen baszok.”

Bár elismerem a csúnya szavak olykor izgatóan hatnak (no nem ebben a könyvben), de ez a mondat nélkülöz mindenféle romantikát, tiszteletet vagy szeretet, ráadásul mindez egy szűz lány első szeretkezése előtt hangzik el nem sokkal! 

Ami az öklözést illeti, elfogadom (mármint azt, hogy a csaj nem vállalja be– a szerk.), de igazán szeretném megkapni a segged, Anastasia. De várunk vele. Ez nem olyan,amibe muszáj belevetni magunkat. Be kell tanítani a segged.” - Hát velem senki ne beszéljen így, különben én tanítom be az Ő seggét, az biztos!

Számomra az a jó könyv, amit nem tudok letenni, amit muszáj olvasnom, akkor is ha ezer más dolgom van, mert nem bírom ki, hogy ne tudjam meg hogy folytatódik a sztori. Ezt a könyvet bármikor le tudtam tenni, rengeteget unatkoztam, de el akartam olvasni végig, hogy hátha majd ott ér a váratlan fordulat.....Sajnos a végén sem történik más, csak ami várható volt. Nulla izgalom. 

Összességében: 
Nem rajongok az ötletért, hogy elolvassak még további két kötetet. Nem érdekel igazán a folytatás.
Most, hogy olvastam az első részt, határozottan kijelenthetem, hogy én "az utálkozók körébe" tartozom, nem értem mire ez a nagy felhajtás. Nagyon gyenge ez a könyv. 

16 megjegyzés:

  1. Én is nemrég olvastam el, és szerintem borzalmas...vagyis még nem is olvastam végig, az utolsó fejezet még hátravan... Kb. három hete vettem utoljára kézbe, ebből is látszik, hogy egyáltalán nem mozgatott meg. Ami pedig engem végig nagyon-nagyon idegesített: hogy ami a szexet illeti, nagyon elrugaszkodott a realitástól. Én egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy szűz lánynak ilyen fejlett legyen a szexualitása (főleg hogy elvileg még soha nem csinálta egyedül sem)...gondolok itt arra, hogy alig ér hozzá a pasi és a csaj máris "ezer darabra hull körötte"...jah ettől a szótól meg falra mászok :D Oké hogy ez egy erotikus regény, de akkor is...Egy szó mint száz, a folytatást én sem fogom elolvasni.

    VálaszTörlés
  2. Nos nekem az első még egészen tetszett, bár a sztori hihetetlenül sablonos, most a harmadiknál tartok és azt kívánom, hogy minél előbb vége legyen, annyira borzalmas (nem szeretek félbe hagyni semmilyen könyvet, még ha rossz is). Persze ezzel a témával könnyen el tudják adni, de egy idő után nagyon unalmas, hogy tényleg folyamatosan csak szexelnek és minden a legutolsó részletig le van írva. Én sem vagyok prűd, de ez a trilógia inkább egy gyenge pornó, mintsem irodalom.

    VálaszTörlés
  3. A foyltatást már másnak adták fordításra, az is sokat számíthat ám, az első körül óriási botrány volt fordítói körökben, hogy mennyire kritikán aluli a minősége. Egy vicc az egész...

    VálaszTörlés
  4. Én még nem olvastam, de sok kedvem nincs is hozzá őszintén szólva. Nekem egy könyvsorozat van, ami olyan, amit Te is írtál, hogy ha más dolgom lenne, akkor is inkább olvasok, és ez Bertrice Smalltól a The O'Malley Saga (Tengerek asszonya, Édes holnapok, Szeretni minden időben, Mert örök a szerelem I-II., Újra rád találtam I-II., Vad Jázmin). Ezután jön még az 5 kötetes Skye's Legacy, amit szintén imádtam. :)

    Ismered? Ha nem, szerintem tegyél vele próbát.

    Kaland, történelem, ármány, szerelem, szex... valami hihetetlen gördülékeny, letehetetlen stílusban megírva.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért azt hozzátenném, hogy a férfi főszereplők ebben a könyvsorozatban is frenetikus szeretők, szóval nincs az a nőci, akinek ne lenne orgazmusa mellettük. :D De ettől függetlenül tényleg jó könyvek. :)

      Törlés
  5. Engem a leírtakon kívül az is igencsak zavart a könyvben, hogy valljuk be, legelső alkalommal ritkán sikerül egy nőnek az orgazmus.. na meg álmában.. már kezdtem rosszul érezni magam, hogy egyeseknek ilyen könnyen megy...:D

    VálaszTörlés
  6. Én csak részleteket olvastam a második részből, de ha már erotikus regény, az lehetne jobb is, mert olvastam már jobbat, szóval engem sem nyűgözött le. :)

    VálaszTörlés
  7. én direkt angolul olvastam el, de az is borzalmas volt. én nem tudom másnak mi jött be ezen annyira... egy nagy nulla. ja és az eredetinek is olyan egyszerű a megfogalmazása, hogy még olyan angol mondatokat én is tudok gyártani.

    VálaszTörlés
  8. Én már nem is merem ide írni, hogy nekem nagyon tetszett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Komolyan??? Mi tetszett benne? (Tényleg érdekel.)

      Törlés
  9. Én angolul kezdtem olvasni, mivel a magyarra fordított romantikus dolgoktól néha a hideg ráz, és ez alapján szerintem nem a fordításon múlik, ez alapból egy irodalmi hulladék. Nem is jutottam el a végéig, annyira érdektelennek éreztem, és sajnáltam rá az időmet.

    VálaszTörlés
  10. Ez egy fos. Poresznak is gagyi, romantikusnak gagyi, olyan mintha egy tizenegy éves írta volna, legalábbis a nyelvezete.A vége meg egyenesen röhejes.
    Én a Twilightot is utáltam mondjuk, nem értem a mai napig a hype-ot körülötte.Primitív nyelvezet, nyomi és idegesítő szereplők - az élen a csajjal.Az első kötet után el is ment a kedvem az egésztől. Bocsi minden Twilight-fantól!!!!Azért ne utáljatok túlságosan.

    VálaszTörlés
  11. E-book olvasón rákerestem a szent sz*r kifejezésre a könyvben, tlaán olyan 110 lett a vége...:D
    Bevallom, elkapott a marketing körülötte, de katasztrófa az egész.

    VálaszTörlés
  12. :DDDD én jót nevettem. mármint a könyvet nem olvastam, de a kiemelt részeken jól szórakoztam :D valahogy így leírva nekem nemcsak, hogy unalmas, és ha többet olvasnék belőle, élvezhetetlen lenne, de nevetséges is, valahogy ennél még a pornó is erotikusabb :D vagy én nem is tudom.
    csak is kizárólag akkor olvasom el, ha valamelyik elvetemült ismerősöm kölcsönadja , mert erre nem vagyok hajlandó kiadni pénzt, nem tartom rá érdemesnek.

    VálaszTörlés
  13. Elolvastam, naná, mert annyit hallottam róla, igaz, csak kölcsön kaptam.
    Rengeteget olvasok, szépirodalmat, kortárs irodalmat történelmi regényt, szakirodalmat a munkámhoz. Ez a könyv "olcsó", közönséges ponyva.
    Rettentően idegesített, hogy a csajnak mindentől orgazmusa volt,persze elsőre, állandóan "készen állt", legyen az balhé után, vagy csak úgy. Hát persze. Így működünk...Szerintem a pasi olyan módon alázta össze-vissza (ja, hogy ez a sm lényege?),hogy én kikértem volna magamnak. A főszereplő csaj feladta a fél életét, és nem elsősorban a szerelemért, hanem mazochizmusól. Na EZEN akadtam ki igazán, ez a kitartottság. Ne gondolkodj, csak csináld.
    Összességében, nem tudtam a szexre koncentrálni, mert Ana olyan egyszerű, mint egy faék. Úgy kell neki! Nem különben a mindenben tökéletes Grey. Juuuuj, most is kiakadtam :-)))
    Egyébként, most nézem végig, ahogy a kolléganőm feladja önmagát a milliomos pasija kedvéért. Ott nincs talán SM, de van "van az a pénz"-elv. Ennek nem lehet jó vége, sajnos...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...