2013. január 16., szerda

Az arcformához illő frizura

A napokban elhatároztam, hogy levágatom a hajam. Azt érzem, hogy változás kell, de nem tudom a jelenlegi formája maradjon, csak legyen sokkal rövidebb, vagy maradjon a hossza, de legyen tépett, esetleg legyen tépett és rövidebb is egyben?

Nem tudtam dönteni, úgyhogy elkezdtem bújni a netet. Azt figyeltem, hogy a kerek arcú hírességeknek általában milyen frizurájuk szokott lenni. Innen már egyenes út vezetett a poszt megszületéséig, ugyanis azon kívül, hogy a saját arcformámhoz illő hajakat böngésztem, áttanulmányoztam a többi arcforma számára ajánlott frizurákat is.

Előre bocsátom, nem vagyok fodrász, a poszt szinte kizárólag a megfigyeléseimen illetve a logikán alapul, és a lent elhangzottak nem minősülnek szabálynak, csupán ajánlásnak.
 

Ovális arcforma: 

A cél: Az ovális arc úgy tökéletes, ahogy van, ezért szinte bármilyen frizura jól áll. A lényeg, hogy ne takard el az arcod formáját, ne lógjon bele a hajad, hanem legyen jól látható.  

Ideális...

Forma: A lépcsőzetesre vágott haj remekül áll az ovális arcformához, mert ez emeli ki legjobban az arcvonásokat, de a tök egyszerű, egyenes, hátrafésült haj is tökéletes. 

Hossz: igazából mindenféle hajhossz jól áll, rövid, középhosszú, hosszú, ami lehet akár göndör, egyenes vagy hullámos is. 

Frufru: A te döntésed. Jól áll a frufru nélküli haj és a frufru is, de utóbbi esetén inkább laza, viszonylag rövid frufu-t válassz. 

Választék: Közép-vagy oldalválaszték, ami jobban tetszik.  

Kerülendő: az arcba lógó, arcba vágott frizurák és a hosszú, súlyos frufru nem túl jó választás. Ezen kívül kerülendő még a feltupírozott, a fejtetőn túl dús frizura is, mert ezek optikailag nyújthatják az arcot, amire egyáltalán nincs szükség. 



Kerek arcforma: 

A cél: Kerek arc esetén az arc nyújtása az elsődleges feladat. 

Ideális...

Forma: A rétegesen vágott, tépett forma az ideális, de a laza hullámok, a romantikus loknik is jól állnak, amik a fejtetőn meg vannak emelve. Előnyösek továbbá az arcba hulló tincsek és a kicsit kócos hatás is. Kifejezetten jó választás pl. a hátulról előrefelé hosszabbodó fazon.

Hossz: a vállig érő vagy az annál hosszabb (lépcsőzetesre vágott) haj telitalálat. 

Frufru: Nem kötelező, de lehet. Jó döntés, ha a homlokot szabadon hagyod, de ha szeretnél frufru-t, akkor a laza, hosszú, oldalra fésült frufrut válaszd. 

Választék: Oldalválaszték, hogy a haj valamennyire eltakarja az arcod körvonalát.

Kerülendő: A fejre lapuló, egyenes haj, a túlságosan göndör fürtök, az állig érő hossz, a lekerekített formák, a copfba kötött haj illetve a hajpánt.



Hosszúkás arcforma: 

A cél: A hosszúkás arcnál a cél az arc rövidítése, szélesítése. A lényeg, hogy az arc melletti hajtömeg volumenét növeljük.

Ideális...

Forma: Remekül állnak a széles loknik, a dús, tépett hullámos frizura, sőt a göndör haj is, illetve egyenes haj esetén az lépcsőzetes vágás, a rövid vagy középhosszú haj. 

Hossz: Maximum vállig érő legyen, de a túl rövid, bubifrizura sem ideális. Az állig érő hosszúság a legjobb választás. 

Frufru: Szinte kötelező! Az arc hoszúságát jelentősen csökkenthetjük egy egyenes frufruval.  

Választék: Közép- vagy oldalválaszték, mindegy. 

Kerülendő: A hosszú, archoz simuló, egyenes, azonos hosszúságúra vágott frizura.



Szív alakú arcforma: 

A cél: megnövelni az állrész szélességét. Fontos, hogy a haj az áll körül legyen a legdúsabb, legnagyobb volumenű!

Ideális...

Forma: A legjobb választás a félhosszú laza, hullámos, loknis haj, illetve a lépcsőzetesre, rétegesre vágott (egyenes) haj, aminek a tincsei az áll vonaláig érnek. 

Hossz: Az áll vonaláig érő haj a tökéletes választás, mert ha a füled mögé tűröd a tincseket, akkor az pont az áll felé fog görbülni, így odavonzza a tekintetet. A rövidebb haj is jól áll, de ilyenkor figyelni kell arra, hogy a tarkó vonalánál jó dús legyen a hajad!

Frufru: Az oldalfrufru illetve a hosszabb, szemöldökig érő frufru is előnyös.  

Választék: Oldalválaszték vagy középválaszték, mindkettő jó! 

Kerülendő: a bubifrizura, mert az még jobban felhívná a figyelmet, az amúgy is széles homlokrészre, illetve a hosszú, egyenes, lelapuló haj, ami még jobban vékonyítaná az állat.



Szögletes arcforma:

A cél: a szögletes arcforma lágyítása.  

Ideális... 

Forma: A laza, réteges, hullámos haj áll a legjobban a szögletes arcformához. Itt is a lépcsőzetes vágás a jó választás, illetve fontos, hogy az arccsont körül legyen a legdúsabb a haj. A göndör hajat is érdemes kipróbálni. 

Hossz: Félhosszú vagy állig érő (tépett) haj. 

Frufru: Hosszú, fokozatosra vágott oldalfrufru, ami az arcba lóg kissé, de a laza esésű frufru sem áll rosszul. 

Választék: Oldalválaszték! Az egyik oldalon az arcba lógó haj segít elterelni a figyelmet a széles állkapocsról! 

Kerülendő: Az éles, egyenes vágások, a szögletesre vágott haj, a hosszú, egyenes haj, a tömör rövid  frufru és a bubifrizurák. Nem előnyös továbbá a nyakat láttató rövid frizura sem.  




 Ti odafigyeltek az arcformátokra frizura választás során? 

9 megjegyzés:

  1. Kerek arcformám van nekem is, épp pénteken vágattam le mert már sehogy e állt. Olyat kértem a fodrásztól, mint Reese-nek van a kerek arcformájú csajok közül és lám, olyat is kaptam:))) Tépet, lépcsőzetes csak a frufrum rövidebb egy kicsit. Összességében olyan lett, mint szerettem volna!!Mázli!:)

    VálaszTörlés
  2. Ez most nagyon nagyon jól jött!! :) Köszönöm, hogy elkészítetted ezt a posztot! A kérdésem annyi lenne, hogy te mi ilyen hajfestékkel fested a hajad? :) Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad. :)
      Itt írtam a kedvenc hajfestékemről: http://katiebeauty.blogspot.hu/2012/08/a-hajfestek-amit-mar-evek-ota-hasznalok.html

      Törlés
  3. A cikk nagyon jó! Hasznos.
    Szerencsés az, akinek jó fodrásza van.. Leírom a személyes tapasztalatait egy fodrászfóbiás lánynak (itt teszem hozzá, hogy elöbb megyek fogorvoshoz, mint fodrászhoz).. Kerek arcom van és hullámos hajam..
    Nekem eddig semmi nem vált be, tini koromban úgy mentem fodrászhoz, hogy vittem magammal a képet, hogy mit szeretnék. Úgy gondolom, hogy ez általában minden nőnél, a legtöbb esetben kudarccal végződik, ahogy az nálam is történt. Aztán eljutottam arra a pontra mikor úgy mentem és megyek a mai napig, hogy "olyat vágj, ami jól áll". Úgy érzem ettől az összes fodrász megijed és vagy a lépcsőzetes vagy a tépett fizurát vágja...
    Eddigi életem során voltam ismerősnél, barát ajánlotta fodrásznál, sufnituning panel kapualjas fodrászatban, barkácskodtam én is, a barátnőm is, de elmentem nagyon cuki tip-topp drága forászatba és neves mesterfodrásznál dolgozó nála tanult hajszabónál is jártam... Az eredmény mindig a nagyon gyorsan távozás és a kapucnis pulcsiban hazasunnyogás volt...
    Nem tudom mi a baj, nem szeretnék extrát, jól álljon a kerek arcformámhoz, ne kelljen a hétköznapi hajbeállításhoz órákkal előbb kelnem, néha már úgy érzem a hiba bennem van :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia! nekem is ez a bajom ... röviden én sem szeretek sűrűn járni a fodrászhoz ( félek ) nem tudom hogy áll majd egyáltalán jól fog-e állni a frizurám stb stb

      Törlés
  4. A Facebook-on a Stílusház oldalon tudsz küldeni fotót magadról, a szerkesztők pedig visszaküldenek Neked jól álló frizurákat! Jó móka:) és hátha megtalálod a legjobb fazont!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helloka, ez a stílusházas cucc még mindig aktuális? Koszi N.

      Törlés
  5. Szia!Nskem nagyon tetszstt a bejegyzèsed, sok segìtsèget adott! Csak egy aprò kèrdèsem lenne: ki van a kerek arcformànàl a màsodik kèpen? Tudom, hogy làttam màr valahol, de nem tudok ràjönni hol... Elöre is köszi a segìtsèget!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...